Jediné volavky obrovské ve střední Evropě jsou k vidění v Safari Parku Dvůr Králové

2. červen 2018
Volavka obrovská

Volavka obrovská měří na výšku 150 centimetrům, mezi volavkami je největší a právem si jí říká „goliáš". Evropské zoologické zahrady chovají zhruba 25 těchto majestátních zástupců ptačí říše.

Zoolog Michal Podhrázský a redaktorka Dana Voňková jsou přesvědčeni o tom, že pár chovaný ve Dvoře Králové nad Labem se jim vyrovná nejen svou velikostí, ale i krásou peří v červené, rezavé a šedé barvě.

Dvojici ptáků získal safari park od Zoo Plzeň.

Díky jejich velikosti se jim říká také volavka goliáš. „Samec se samicí k nám dorazili na podzim loňského roku a zimu strávili v zázemí. Teprve nyní nám počasí dovolilo přemístit je do venkovní voliéry v návštěvnické části zahrady. Tu obývají společně s pelikány a nesyty," říká zoolog Michal Podhrázský.

Ani v Plzni, ani ve Dvoře Králové se jim zatím nepodařilo odchovat mláďata. Pár měl opakovaně neoplozená vejce. "Pokud se situace do budoucna nezmění, budeme se snažit o výměnu samce," dodává zoolog.

Volavka obrovská

Volavky obrovské vyhledávají vodní plochy, kde loví žáby, ryby, kraby nebo i hmyz. Z toho důvodu se v přírodě nejčastěji vyskytují na březích řek, jezer nebo močálů, a to především v Africe jižně od Sahary.

Kromě volavek obrovských chová safari park volavky proměnlivé, rusohlavé a stříbřité. Ty jsou k vidění ve voliérách nebo v Ptačím světě. Na safari dokonce hnízdí volně žijící volavky popelavé.

Volavka obrovská je největší volavka světa. Dorůstá délky kolem 150 cm a výšky 120-152 cm, v rozpětí křídel měří 185-230 cm a váží přes 4 kg. Je převážně šedá a hnědá s tmavými končetinami, které v letu drží na rozdíl od většiny ostatních volavek svěšené, nikoli natažené.

Volavka obrovská

Žije u vodních ploch na rozsáhlém území subsaharské Afriky, izolované populace se vyskytují i v jihozápadní a jižní Asii. Živí se rybami, žábami, malými savci a hmyzem.

Hnízdí od listopadu do března. Velké hnízdo z větví si staví většinou na stromech, keřích nebo na zemi. Snůšku tvoří nejčastěji 3 vejce, mláďata se líhnou za 24-30 dnů.

Související články