Jak úspěšně bojovat s Parkinsonovou nemocí vám poradí MUDr. Ladislav Pazdera

29. květen 2017

MUDr. Ladislav Pazdera bude hostem naší radioporadny 29. května 2017. Řeč bude o Parkinsonově chorobě. To je neurodegenerativní onemocnění centrální nervové soustavy, které přímo souvisí s úbytkem nervových buněk v části mozku nazvané Substantia nigra (černá substance).

Parkinsonova choroba je zapříčiněna nadměrnou ztrátou nervových buněk, produkujících v mozku neurotransmiter dopamin, látku, která reguluje činnost určité části mozku zvané bazální ganglia.

Bazální ganglia se podílí především na regulaci hybnosti a nedostatek dopaminu způsobí tedy poruchy hybnosti: parkinsonské projevy a obtíže.

Tyto buňky za normálního stavu produkují dopamin, což je neurotransmiter (přenašeč), který zajišťuje přenos signálů mezi nervovými buňkami (neurony).

Nedostatek dopaminu způsobuje, že pacient postupně není schopen ovládat nebo kontrolovat svůj pohyb.

Parkinsonova choroba je známá již od starověku. Poprvé však byla popsána roku 1817 londýnským lékařem Jamesem Parkinsonem.

Příčinou Parkinsonovy nemoci jsou agregáty vadných molekul proteinu alfa-synukleinu, které se tvoří mezi neurony

Větší riziko výskytu Parkinsonovy choroby se vyskytuje u mužů a žen nad 50 let.

Zhruba u 15 % pacientů se ale nemoc může objevit už před čtyřicítkou a ve výjimečných případech ještě dřív.

Budoucí výskyt Parkinsonovy choroby však nelze předpovědět. Dosud neexistují důkazy, které by vysvětlovaly výskyt tohoto onemocnění.

Vědci se však kloní k teorii, že nemoc může být důsledkem genetických predispozic a vlivu vnějšího prostředí.

Existují ovšem i případy, kdy se Parkinsonova choroba vyskytla i u lidí kolem 40. roku ve výjimečných případech i u mladších lidí.

Touto nemocí dnes u nás trpí přibližně 10 000 - 15 000 lidí.

Spustit audio