Jak správně oddělovat žloutky od bílků?

Pokud si chcete usnadnit práci v kuchyni, v obchodech už můžete zakoupit oddělovač žloutků. Jedná se o malou misku s otvorem. Do misky vyklepnete vejce, otvorem proteče bílek a žloutek zůstane v misce. Spolehnout se můžete ale samozřejmě také na klasickou cestu.

Oddělit žloutek od bílku není příliš složité. Vejce naklepneme ostrým nožem, aby se skořápka rozpůlila. Poté žloutek přendáváme z jedné půlky skořápky do druhé, dokud se nezbavíme bílku.

Obě varianty jsou vhodné zejména pro čerstvá vejce, kdy má žloutek kolem sebe silnou blanku. U starších vajec je už blanka tenká, a tak hrozí její protržení. Potom žloutek oddělit nepůjde.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.