Jak si hráli princové a princezny? Jejich pokojíčky uvidíte na zámku Lednice

29. červenec 2016
Česko – země neznámá

Zámek Lednice najdete ve stejnojmenné obci přibližně 12 kilometrů od Mikulova. Obecně se považuje za jeden z nejkrásnějších komplexů v České republice, ostatně už samotná rozlehlá zahrada má své nezaměnitelné kouzlo.

Panství patřilo od roku 1249 rodu Lichtenštejnů, kteří si ze zámku vytvořili majestátní letní sídlo, jehož interiér je bohatě vyzdoben. Přízemní prostory sloužily jako reprezentační sály, pro které jsou charakteristické detailní řezbářské a truhlářské práce na podlahách i stropech. V prvním poschodí se žilo.

O velkou část původního vybavení zámek přišel na konci druhé světové války a během komunistického zestátňování. I dnes ovšem můžete obdivovat velkolepé schodiště, čínské tapety nebo masivní nábytek. Vybírat si přitom můžete hned z osmi prohlídkových okruhů, které vám představí vše od umělé barokní krápníkové jeskyně ve sklepě zámku po dětské pokoje princů a princezen v druhém patře elegantního sídla.

Zámek patří k nejnavštěvovanějším památkám v naší republice. Novogotická přestavba v 19. století z něj vytvořila romantické místo obklopené jedním z největších evropských parků o rozloze téměř 200 hektarů. Nachází se v něm palmový skleník, benátská kašna, římský akvadukt, čínský pavilon, minaret a také umělá zřícenina jménem Janův hrad.

Skleník je skvělým útočištěm, když se pokazí počasí. Jeho návštěva vás nadchne. Expozice se vyznačuje bezprostředností, originalitou a autentičností. V jezírku plavou zlatí kapři a vzduch omamně voní nejrůznějšími druhy květin. Tropická a subtropická vegetace z Jižní Ameriky byla perlou lichtenštejnského panství.

Zámek Lednice najdete ve stejnojmenné obci přibližně 12 kilometrů od Mikulova

Za vyzkoušení ale v lednickém areálu rozhodně stojí i plavba skrz zámecký park po ramenech řeky Dyje, kterou provází výklad o historii a zajímavostech bývalého lichtenštejnského panství. Plavba nabízí dvě trasy: od lednického zámku k Minaretu anebo od Minaretu k Janovu Hradu neboli Janohradu.

autoři: pku , Martin Čuřík
Spustit audio