Jak se točí recepty Pochoutkového roku? Nakoukněte do zákulisí

Představí se hostitelé, uvaří se recept a se závěrečnou ochutnávkou příspěvek končí. Tušíte ale, jak probíhá celý proces? Přijměte pozvání do zákulisí Pochoutkového roku a podívejte se, jak se točí recepty, které vybrala porota ve složení Nadi Konvalinkové a šéfkuchařů Pavla Pospíšila a Jaroslava Sapíka.

Každou neděli se po 10. hodině schází porota soutěže Pochoutkový rok, aby vyzdvihla další recept. Diskutuje o různorodých postupech, fintách a specifikách. Ve vysílání se dozvíte, co porotce zaujalo, co by chtěli vědět od posluchačů a hlavně, kam a za kým pošlou natáčet Patrika Rozehnala.

Před týdnem například rozhodli, že se moderátor vydá do Oldřišova na Opavsku za Annou Lokočovou, která se přihlásila s receptem na vepřové závitky plněné jablky a kysaným zelím. Telefonát s informacemi pro paní Lokočovou na sebe nenechal dlouho čekat.

V domluvený den stál Patrik na pražském nádraží. A nestál tam sám. Natáčecí tým se totiž kromě moderátora skládá i z kameramana Honzy Chlaně a fotografa Martina Čuříka. Po tříhodinové cestě na ně v Ostravě mával kolega Artur Kubica, který měl za úkol zaznamenat, jak vypadá takové natáčení za oponou. A také zastával funkci řidiče a improvizovaného, přesto bohatě informovaného komentátora míjených pamětihodností.

Pusťme se do natáčení

V Oldřišově už čekala paní Lokočová s manželem a kvarteto hned zvali ke stolu k jednohubkám a pudinkáčům. Během ochutnávek se domluvili na veškerých formalitách ohledně natáčení. Co se bude dělat a především jak se to bude dělat.

Paní Lokočová byla během vaření téměř neustále v obležení

Skloubit rozhlasové natáčení s videozáznamem a fotodokumentací není jen tak. V okamžiku, kdy se natáčí videozáběr, nesmí nikdo mluvit. A při natáčení rozhlasového záznamu se zase musí utišit fotograf i kameraman. Nepředstavujte si zvukovou bitvu, je to naopak občas velká zábava pro všechny přítomné. I proto ostatně z paní Lokočové brzy opadnul stres a rázem se proměnila v profesionální rozhlasovou kuchařku. S přípravou neváhal pomoct ani manžel.

Je normální, když při natáčení všechno nevyjde hned napoprvé. Například jablko stihla autorka receptu rozkrojit dřív, než si kameraman připravil záběr, a tak najdete v detailu jen krájení měsíčků jablek. Balení závitku samozřejmě paní Lokočová také zvládne. Ale aby záběr působil přirozeně a obešel se bez rukou před kamerou, točí se většinou vícekrát. Na videu proto vidíte například až třetí závitek.

U Lokočů běžně upečou masovou dobrotu za hodinu a půl se vším všudy, s doprovodem Pochoutkového roku se čas protáhnul na dvojnásobek. Chutnalo ale všem, takže si recept určitě vyzkoušejte. A natáčení se nebojte. Šlo o pohodové a rozesmáté odpoledne, které by si paní Anna Lokočová zopakovala prý už bez váhání.