Jak jednoduše vyrobit nanuk poradil cukrář Josef Maršálek

Letní období láká ochutnat zmrzlinu třeba i v podobě nanuků. Ty si můžete naprosto jednoduše vyrobit doma sami.

Jestli máte v kuchyni nanukové formičky, které se dnes dají koupit za pár korun prakticky všude, tak nejjednodušší ovocný nanuk zvládnete hravě.

Ingredience
  • 500 g mraženého ovoce
  • 30–50 g medu (podle sladkosti ovoce)

Ovocný nanuk

Ovoce i med dáme do barového mixéru neboli blendru a rozmixujeme dohladka. Hmotou plníme tvořítka a ihned zamrazíme.

Ingredience
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 150 g smetany
  • 50 g medu nebo cukru

Tvarohový nanuk

Měkký tvaroh vyšleháme s medem do hladka. Potom vyšleháme smetanu, aby vznikla krémová šlehačka. Tu vmícháme do medového tvarohu.

Směsí naplníme nanuková tvořítka a opět necháme zamrazit.

Tip: Nanuky můžete po zamrazení ještě namočit do rozpuštěné čokolády.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.