Hygienici potvrdili výskyt onemocnění salmonelózou v Hradci Králové. Zatím je zjištěno 15 případů

3. duben 2023 14:35

V Hradci Králové se objevila salmonelóza. Potvrzené případy se týkají víkendových návštěvníků restaurace v centru města. Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Desítky lidí přišly se střevními problémy i do hradecké fakultní nemocnice. Kolika lidí se může salmonelóza týkat?

Čtěte také

Aktuální informace z Krajské hygienické stanice v Hradci Králové mluví o 15 potvrzených případech, výsledky dalších výtěrů hygienici zatím nemají a čekají na ně. Každopádně do fakultní nemocnice přišlo podle mluvčího Jakuba Sochora během víkendu zhruba 20 lidí, většina z nich mohla být hned propuštěna do domácího ošetřování a v nemocnici zůstala jedna pacientka, která je ve stabilizovaném stavu.

Potíže začaly lidem o víkendu a protože inkubační doba salmonelózy je od 12 hodin až po pět dnů, může se ještě stát, že se příznaky objeví u někoho třeba ještě dnes nebo zítra.

Víme, o jaký podnik jde?

Čtěte také

Je to jedna restaurace na Velkém náměstí. Sama majitelka restaurace okamžitě reagovala, na facebookových stránkách firmy se návštěvníkům veřejně omluvila za způsobené potíže a sama se pustila do hledání příčiny. Podle jejích informací měli zdravotní potíže všichni, kteří konzumovali jídlo s arašídovou omáčkou.

Tuhle informaci zatím hygienici nepotvrdili, podle mluvčí Veroniky Krejčí po přesné příčině pátrají. „Pokusíme se, pokud to půjde, odebrat nějaké vzorky pokrmů, surovin, udělat stěry z prostředí a náčiní. Dopátrat se zkrátka příčiny těch zdravotních potíží."

Jaké jsou vlastně příznaky salmonelózy?

Čtěte také

V první řadě průjem a horečka, někdy se může objevit i zvracení. Nebezpečná je salmonelóza pro malé děti, starší lidi nebo oslabené osoby - tam hrozí tzv. salmonelová sepse, která může skončit i tragicky.

Pro léčbu jsou vhodná probiotika, naopak nedoporučují se antibiotika, která sice mohou zkrátit dobu klinických příznaků, ale naopak prodlouží dobu, po kterou nemocní sami salmonelu vylučují. V případě podezření na onemocnění salmonelou je vždy dobré svůj zdravotní stav konzultovat s lékařem.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související