Hradečtí Gentlemani zahájili svou 15. sezónu cestováním a nádherným adventním albem

23. listopad 2017

Vokální soubor Gentlemen Singers z Hradce Králové vám po 5 letech ve světové premiéře představí v pořadí již sedmé samostatné a druhé vánoční a adventní CD „O NATA LUX". Nenechte si ujít tento slavnostní okamžik v pondělí 27. listopadu v Českém muzeu hudby v Praze.

Královéhradecké Gentlemany, soubor Gentlemen Singers, vám asi představovat nemusíme, protože už jsou i s Českým rozhlasem Hradec Králové neodmyslitelně spojeni a spjati. I díky zdravicím, které našim šarmantním osobnostem vždy na galavečeru zpívají.

V zastoupení všech 8 zpěváků z vokálního souboru Gentlemen Singers přijal naše pozvání do studia umělecký vedoucí souboru Richard Uhlíř. Známe se spoustu let, kdysi jsme spolu zpívali v Boni pueri u profesora Skopala. A tobě to vydrželo dodnes.
Je to už nějaká doba, když se nad tím člověk zamyslí. Vydrželo mi to a také dalším x zpěvákům to vydrželo dodnes.

Co vás vedlo k tomu, že jste tenkrát před těmi 15 lety Gentlemany založili? Možná vám chybělo chodit dvakrát týdně na zkoušky?
Tak trochu jsi na to odpověděl. Turo otázku odpovídáme 15 let, ale dnes jsi se zeptal trochu jinak. Je to tak, že nám chyběla to pravidelné setkávání. Nedovedli jsme si představit, že v neděli budeme koukat na televizi. Takže jsme vlastně využili toho, že jsme zvyklí se scházet a scházíme se do teď.

Richard Uhlíř, umělecký vedoucí vokálního souboru Gentlemen Singers

Vzpomenete si někdy na tu Skopalovu školu? Pan sbormistr profesor Skopal slaví letos významné životní jubileum.
Ano, určitě na to vzpomínáme asi nejvíc. Protože, jak je ten člověk mladý a mozek nasává, tak na to období, kdy jsme zpívali pod panem profesorem, vzpomínáme asi nejvíc. A myslím si, že nám to nejvíc dalo. To další byla nadstavba. A to, co si teď budujeme, tu naši vlastní cestu, to je všechno postavené na té Skopalové sborové škole.

Tak Gentlemen Singers také mají letos takové kulatější výročí, 15. sezónu. Jak jste ji zahájili?
Zahájili jsme ji hrozným cestováním.

Já jsem byl asi před 14 dny na Maltě sedím jeden večer v kavárně a koukám na tamní televizi, kde běžělo místní zpravodajství. A najednou vidím v té televizi Martina Strunu, Aleše Malého a tebe Martine. Vy jste tam byli na sborovém festivalu.
Ano. Malta je takové větší Brno, takže jsme se možná mohli i potkat. Je to velká náhoda, že jsme se nepotkali. Ale byl tam mezinárodní soutěžní festival. My jsme tam vystupovali jako hosté. A je to rodící se významný světový mezinárodní festival. Takže jsme rádi, že jsme tam byli.

A vy jste tam měli možnost i promluvit o české hudbě.
Měli jsme tam workshop, což je pro nás vždy radost, když můžeme představit nejen náš zpěv, ale můžeme i mluvit o našich skladatelích. Měli jsme tam i pana profesora Vičara, který je jedním z našich dvorních skladatelů.

Vás je 8. Tedy to je oktet?
Ano. Už dlouho.

Vokální soubor Gentlemen Singers

A co když jeden chybí nebo nemůže? Protože když je těch zpěváků 40 nebo 60, tak se ten jeden hlas ztratí. Ale u vás to asi není možné, ne?
Přesně tak. To nejde. A občas nastane situace, kdy musíme řešit nějakou krizi. To se týče třeba zdraví, ale vlastně i na tom workshopu i na nějakém povídání, které jsme měli ještě před tím v Bruselu, jsme se trošku zarouhali a říkali jsme: ještě jsme nikdy nemuseli zrušit koncert, protože jsme vždy byli zdraví, nebo jsme to nějak udělali. A zkušenost je taková, že například teď v tomto období, kdy jsou ty chřipky a záněty nosohltanu, tak to zpěváci řeší dnes a denně. A my říkáme: Dokud to jede a dokud jste v zápřahu, tak ten organismus to nějak cítí a ví, že máte mít koncert a máte turné. A jakmile vypne, tak to přijde. Takže nevypnout, to je ten recept.

Vy přicházíte s krásným vánočním dárkem.
Ano. Dárek, který trochu předznamenává tu sezónu, nebo je takový signifikantní v té sezóně. Sezóna je hodně o cestování, zpívali jsme v Bruselu, v nějakých dalších městech v Belgii, pak na Maltě, budeme ve Franii, teď Vánoce, budeme v Holandsku a tak dál a tak dál. A z Anglie nám teď přišel předčasný vánoční dárek, já věřím, že to bude dárek i posluchačům a divákům. A to je nové album, které se jmenuje O Nata Lux.

Na vašem Facebooku je krásné video. Jsou tam úžasné recenze, všichni vám tam gratulují. Tak to asi potěší, ne?
Určitě to potěší. A vlastně bez těch videí a bez té interakce to dnes nejde. My jsme rádi, že byla vybrána skladba, kterou pro nás upravil náš bývalý člen Jakub Kubín, je to sice polská koleda, ale je tady kousek od hranic. A ten videoklip stojí za to. I to, co bylo za tím. Bohužel to tam není vidět, ale to, že jsme tam zmrzli a to, že jsme odjížděli s mokrými nohami, to tam bohužel vidět není, ale zkuste si to představit.

To CD se bude křtít příští týden?
Ano. Bude to v Českém muzeu hudby v Praze. Už trochu tradičně, protože jsme tam křtili i před 5 lety naše poslední CD Contemplatio Caeli a před tím jsme tam křtili Beatles. Takže už vlastně potřetí křtíme v Českém muzeu hudby. V pondělí 27. listopadu od 18 hodin.

A možná přijde i žena. Je u toho uvedeno. Tak co to má znamenat?
Vtípek, ale nicméně pravdivý. Žena pravděpodobně přijde na 99 % a je to náš host, který s námi vystupuje na třech skladbách právě na adventním CD. Jedná se o vynikající sopranistku Kamilu Zbořilovou.

Jiří Kánský, Lada Klokočníková a Richard Uhlíř, umělecký vedoucí vokálního souboru Gentlemen Singers

Ale aby východočeští posluchači nebyli ochuzeni o zážitek z vašeho koncertu, tak je můžeme určitě taky potěšit.
Určitě nejen Hradečáky. V Hradci Králové máme vánoční koncert, který bude opravdu těsně před Vánoci, 21. prosince. To bude náš poslední koncert před Vánoci, takže určitě do té doby nakupte dárky a pak už přijďte na náš poklidný adventní koncert, kde všechno vypustíte a už vám zbydou jenom ty krásné pocity z Vánoc.

Můžeme říct kde to bude?
Bude to v kostele Božského srdce Páně, kde se obvykle koncerty nedělají. My jsme si to vyzkoušeli v létě na sborových slavnostech, kde jsme koncert dělali v tomto nádherném prostoru. A krásně se tam hodí právě náš nový program O Nata Lux, který se jmenuje stejně jako, jako to CD. Je kombinací děl starých mistrů a děl soudobých skladatelů.

Ale ještě před tím pojedete do Trutnova.
Ano, budeme rozsvěcet vánoční strom. Na to se hrozně těším. Dlouho jsem u takové akce nebyl a je škoda, že se třeba neděje u nás v Hradci Králové, ale nevadí. V Trutnově doprovodíme tuto nádhernou událost vánočními koledami, které, doufám, si zazpíváme všichni i s Trutnováky. A večer pak máme koncert v místním Kulturním centru UFFO.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.