Hradec Králové dá letos na podporu amatérského i vrcholového sportu přes 100 milionů korun

28. únor 2018 12:00

Město Hradec Králové by mělo letos dát na podporu vrcholového, výkonnostního a amatérského sportu téměř 108 milionů korun. Je to přibližně o tři miliony korun více než loni. Největší sumy by měly letos opět dostat extraligový hokejový klub HC Mountfield a druholigový fotbalový klub FC Hradec Králové. Rozhodlo o tom městské zastupitelstvo.

Zastupitelé v úterý zatím rozdělili 20 milionů korun sportovním klubům a organizacím, které reprezentují město nebo nabízejí jeho obyvatelům aktivní a zdravý způsob trávení volného času. Další dotace budou sportovcům přidělovat během roku. Největší částku 6 milionů korun z dosud rozdělených peněz dostane TJ Sokol Hradec Králové. Podělí se o ni oddíly basketbalu, juda, atletiky nebo rychlostní kanoistiky. Finanční podporu získali v úterý například také hradečtí florbalisté, karatisté, cyklisté nebo ženský oddíl FC Hradec Králové.

Na činnost vrcholových a výkonnostních sportovců město letos přispěje 14 milionů korun, více než šest a půl milionů korun se prostřednictví Královéhradecké unie sportu rozdělí mezi malé hradecké sportovní spolky.

Fotbalový míč

Celkem je letos v rozpočtu města připravených téměř 108 milionů korun na podporu amatérského i vrcholového sportu.

„Dnes jsme rozhodovali o dotacích pro poloprofesionální sportovní kluby, ve kterých město nemá majetkový podíl nebo je nezřizuje. Často však hrají nejvyšší republikové soutěže nebo jejich členové zaznamenávají velké úspěchy i v zahraničí. Podporu a dotaci města si za takovouto reprezentaci zaslouží," řekl náměstek primátora Milan Jaroš, odpovědný za oblast školství a sportu.

Největší částku dostane TJ Sokol Hradec Králové. O více než šest milionů se podělí jeho oddíly basketbalu, juda, atletiky nebo rychlostní kanoistiky. Finanční podporu z tohoto speciálního dotačního titulu v celkové výši téměř čtrnácti milionů korun obdrží také například hradečtí florbalisté, karatisté, cyklisté nebo ženský oddíl FC Hradec Králové.

00900914.gif

Město vlastní nebo má majetkový podíl v klubech FC Hradec Králové a Mountfield HK.

„Dotace těmto klubům je řešena zvlášť, tedy mimo dotační programy města. Výše letošní podpory by se ve srovnání s loňským rokem neměla nijak zásadně změnit," vysvětlil Jaroš.

V roce 2017 byla podpora města extraligovému hokejovému klubu necelých 31 milionů korun, z toho 9,7 milionu bylo na mládežnické kategorie a dalších šest milionů na dokrytí ztráty z provozu zimního stadionu. Fotbalový FC HK získal loni od města dotaci na činnost 26,6 milionu korun, z toho 12,7 milionu bylo určených na nájem a provoz fotbalových areálů na Všesportovním stadionu a Bavlna.

02100561.jpeg

V oblasti sportu město Hradec Králové pravidelně vypisuje celou řadu dalších dotačních titulů. Více než dvanáct milionů korun již zastupitelé rozdělili na činnost sportovních klubů a organizací v lednu.

Na údržbu a investice do sportovišť, která nejsou v majetku města, šlo loni z jeho rozpočtu přes šest milionů, s podobnou částkou se počítá i letos. Dalším mládežnickým sportovním akademiím ve fotbale, tenise a basketbalu město každoročně přispívá více než sedmi miliony korun.

Celkem je letos v rozpočtu Hradce Králové připravených téměř 108 milionů korun na podporu amatérského i vrcholového sportu.

autoři: Milan Baják , ova , Petr Vinklář
Spustit audio

Související