Hořice chtějí být Mekkou motocyklového sportu. Vznikne muzeum závodů na přírodních okruzích?

18. prosinec 2017

Zastupitelé v Hořicích odsouhlasili vznik muzea Road Racingu neboli závodů motocyklů na přírodních okruzích. Město už pracuje na projektu, má jasnou představu o tom, jak bude muzeum vypadat, ale zatím ještě neví, kde na něj vezme peníze ani kdy ho otevře.

Město Hořice je po celé Evropě proslavené především slavným závodem „300 zatáček Gustava Havla", v srpnu se na stejné trati pravidelně jezdí i další významný závod a v budoucnu by tradici motorek mělo podtrhnout i nové muzeum.

To má vzniknout v budově zámku nad náměstím. Zámek získalo město nedávno od Lesů České republiky a zastupitelé dali na svém zasedání myšlence muzea zelenou. Radnice už na přípravách pracuje delší dobu, naznačil starosta Aleš Svoboda ze Šance pro rozvoj: „Už po srpnových motocyklových závodech v Hořicích proběhla na zámku informativní schůzka s případnými sponzory, se zastupiteli a dalšími lidmi. A to bylo spojeno s informací, že by na zámku mohlo vyrůst muzeum motocyklového sportu."

Muzeum by vzniklo prakticky přímo u samotné trati, která se s výjimkou jedné zatáčky nezměnila už od roku 1936.

Aby člověk dosáhl toho, co je možné, musí usilovat o to, co je nemožné.
Ernst Fischer

Podle nezávislého místostarosty Martina Poura se myšlenka muzea přímo nabízí: „Chtěli bychom vytvořit takovou Mekku motocyklového sportu v Hořicích s expozicí síně slávy motocyklů, závodníků a konstruktérů."

Radnice zatím neví, kde a jak zajistí potřebných více než deset miliónů korun, chystá se oslovit například i novou vládu.

Místostarostu Martina Poura těší, že odborná veřejnost jeví o muzeum zájem už teď: „Sháníme partnery a už se nám hlásí dárci různých předmětů, artefaktů. Tedy já nemám strach s provozem nebo náplní toho muzea. Tam bude trošku problém sehnat tu prvotní investici na přestavbu. Nicméně na provoz se nám ty závodní stáje a různí sponzoři hlásí. Chtěli by tu prezentovat své motocykly, i soudobé. A dělat různé akce."

Kdy se obyvatelé Hořic a návštěvníci města muzea dočkají zatím není jasné ani přibližně.

Město chce na zámku také obnovit tvrz nebo ve spolupráci se soukromými subjekty vytvořit nové ubytovací zařízení a práce je podle starosty Aleše Svobody víc než dost: „Vzhledem k tomu, že celá realizace toho konceptu by měla být rozdělena na etapy, tak bude záležet na tom, jak se nám bude dařit shánět finanční prostředky a partnery. Je to zkrátka běh na dlouhou trať, na více let."

Hořice spustily webové stránky, na kterých se mohou zájemci s plány o muzeu seznámit:
http://www.museumcrr.cz/

V Hořicích odsouhlasili vznik muzea Road Racingu
autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související