Horští záchranáři cvičí na hřebenech Krkonoš záchranu lidí z lavin. V terénu je přes třicet psů

11. leden 2023 08:19

Co vše musí lavinoví záchranáři a také jejich čtyřnozí kamarádi umět? A jak vypadá takový trénink mezinárodních týmů? To se do zimního počasí vydala zjistit redaktorka Kateřina Kohoutová.

„Je to nalevo, na cestě. Kluci se teď přemisťují do sedla Luční hory.“ Upřesňuje lavinový specialista Robert Dlouhý místo, kam se padesátka záchranářů přemisťuje.

Čtěte také

Musí výš, protože kolem Richterových bud, kde mají základnu, mnoho sněhu není. Ale práci to nebrání. „Není to komplikace, protože jsou místa, kde ten sníh je a cvičit se dá.

Horští záchranáři už dorazili na cestu mezi Výrovkou a Kapličkou. Jejich kolegové už tady připravili záhraby.

Mezi prvními vypouští to terénu psa Ondřej Nosek. „Já mám pejska mladého, je mu asi rok a půl. Takže teď je to na jednoduché a otevřené díry, lehký náhrab, aby se na to naučil štěkat. Když tak si trošku hrábne.

Podmínky jsou dost ztížené, fouká silný vítr a je mlha, viditelnost je velmi špatná.

Psi v hromadách sněhu hledají dobrovolníky, kteří jsou ukryti pod sněhem, psovodi musí své čtyřnohé svěřence neustále povzbuzovat.

Čtěte také

„Nejdůležitější je, aby ten pes byl motivován. To znamená, aby chtěl jít za tím figurantem. Zmíněný figurant má zpravidla u sebe nějakou hračku toho psa, peška či balonek. Někteří psi mají raději pamlsek, říká Pavel Smejkal, vedoucí kynologické brigády horské služby.

A dodává, jaká plemena jsou pro tuto práci nejvhodnější. „Nejvíc máme německých ovčáků, dále border kolie a belgické ovčáky Malinois.

Na cvičení by měli dorazit také psovodi z řad policie a vrtulník, ale ten je kvůli počasí zatím nejistý.

Spustit audio

Související