Největší letošní lavina v Krkonoších měřila skoro půl kilometru

28. únor 2017

Zatím největší lavina letošní zimy v Krkonoších podle horské služby spadla zhruba v polovině února do Malé kotelní jámy. Délkou 425 metrů odpovídala střední základové lavině. Letošní zima je zatím z pohledu horských záchranářů na velké sesuvy sněhu poměrně chudá.

„Pro Krkonoše to nebyla žádná mimořádná lavina. Uvolnila se samovolně v Malé kotelní jámě vlivem podmáčení sněhové pokrývky z mokrého sněhu,“ říká Pavel Cingr z horské služby v Krkonoších a dodává:

„Letošní sezóna je chudá na sníh. Na hřebenech při sněžení foukal silný vítr, takže sníh byl z hran lavinových katastrů přemístěn až někam do spodních částí.“

Na hřebenech Krkonoš v současné době leží asi metr sněhu. „Na některých svazích jsou nebezpečná místa z navátého sněhu. Možnost uvolnění menších deskových lavin. Platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice,“ píše se na stránkách Horské služby Krkonoše.

Život naposledy pod krkonošskou lavinou vyhasl předloni

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách spadne několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň z pětibodové škály.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. Před ním lavina v Krkonoších zabila na konci prosince 2008 šestatřicetiletou skialpinistku, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Do Malé kotelní jámy v Krkonoších spadla v polovině února zatím největší lavina letošní zimy. Měřila 425 metrů. Na snímku z 27. února je čelo laviny, které bylo vysoké 1,8 metru
autoři: ova , dab
Spustit audio