Hana Koblížková - Šálová v životě mnoho světla neměla, a tak ho hledá všude kolem sebe

12. březen 2019

Životní krédo Hany Koblížkové Šálové zní: Kdo není slepý a umí vnímat své okolí, má možnost být obklopen takovou přemírou krásy, jen ji unést! Na výstavě, která je průřezem dlouholetou tvorbou Hany Koblížkové Šálové, si s ní ve Vile Čerych v České Skalici povídala Romana Pacáková.

Výtvarnice Hana Koblížková Šálová se narodila v roce 1943 v Náchodě. A protože jí komunistický režim nedovolil studovat, malířské zkušenosti získávala v malířském kroužku pod vedením profesora Bohumíra Španiela, akademických malířů Josefa Ducháče, Ivo Švorčíka a dalších náchodských a regionálních výtvarníků.

Je členkou ateliéru malířů a grafiků AMAG. Maluje krajiny, abstrakce, městské podvečerní i noční scenérie, portréty a figurální kompozice v duchu neorealizmu. Návštěvníky její výstavy příjemně překvapí nejen tento široký tématický záběr, ale také množství výtvarných technik, které Hana Koblížková Šálová používá a jejich výborné řemeslné zvládnutí.

Výstava obrazů Hany Koblížkové Šálové ve Vile Čerych v České Skalici

Začala malovat olejem, protože technika olejomalby jí připadala nejjednodušší. Později si velmi oblíbila akvarel a také akryl. Při práci na studiích v ateliéru ráda sáhne po rudce, uhlu, k rychlému výtvarnému záznamu používá temperové barvy a tuš. A v poslední době ráda experimentuje s různými kombinovanými technikami. Svá díla podepisuje jménem Šálová.

Intenzivněji malovat začala až v pozdějším věku, protože při zaměstnání a péči o rodinu mnoho času na její "velkou lásku" nezbývalo. Stále na sobě pracuje a jako malířka hledá a objevuje sama sebe.

Hlavním motivem je světlo

Jak Hana Koblížková-Šálová říká, že v životě mnoho světla neměla, a tak ho hledá a nalézá všude kolem sebe. Umí se dívat a vnímat krásu, kterou se pak snaží přenést na svá plátna. Některá jsou dynamická, odvážná, abstraktní, z jiných obrazů dýchá křehkost, ženská energie, empatie a zranitelnost.

Výstava obrazů Hany Koblížkové Šálové ve Vile Čerych v České Skalici

Ráda zachycuje krásná místa rodného Náchodska, ale na jejích obrazech se objevují i motivy z celých Východních Čech a také z cest do zahraničí.

Průřez tvorbou Hany Koblížkové-Šálové si můžete ve Vile Čerych v České Skalici prohlédnout do 21.března. A současně jsou její díla k vidění také na výstavě Obrazy Hany Koblížkové - Šálové a Lubomíra Zemana ve foyer Sálu Josefa Čapka v Hronově.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.