Hájenka U Dvou Šraňků v hradeckých Městských lesích se vrací do života. Uvnitř budou dva byty

15. listopad 2018 10:00

V hájovně na Černé stráni, nebo také U Dvou Šraňků, v hradeckých Městských lesích teď pracují řemeslníci. Osud budovy ze třicátých let byl v minulosti doslova nahnutý a hrozilo, že bude zbourána. Nakonec ale bude mít novou střechu, elektroinstalace a rozvody vody a topení. Zhruba za 4 miliony korun tu postupně Městské lesy vybudují dva byty pro své zaměstnance.

Na stavbě se byla podívat s mikrofonem i reportérka Lucie Peterková.

Do hájovny na Černé stráni v hradeckých lesích se přestěhovali řemeslníci. Začala totiž připravovaná kompletní rekonstrukce tohoto hospodářského objektu ze třicátých let minulého století, po níž budou v hájovně dvě bytové jednotky pro zaměstnance městských lesů. Opravy za čtyři miliony korun bez DPH by měly být hotové do konce příštího roku.

Hájovna U dvou šraňků v hradeckých Městských lesích se dočká opravy za 4 miliony korun

Hájovna U dvou šraňků v hradeckých Městských lesích

Hájovna U dvou šraňků v hradeckých Městských lesích se už brzy dočká opravy. Stát by měla zhuba 4 miliony  korun. Dělníci vymění střechu a uvnitř vzniknou dvě bytové jednotky. V plánu je také vznik vzdělávacího přírodního centra ""Na větvi". Nově najdete v městských lesích také interaktivní Stezku siluet a přírodní tělocvičnu. A na obě místa vás zavedeme. 

Rekonstrukce hájovny na Černé stráni, které se také říká hájovna U Dvou šraňků, začne opravou střechy.

„Položí se nová střešní krytina a podle potřeby se vymění krovy. To se zjistí, až se stará střecha rozkryje. Zmizí také vikýře, které ve střeše původně nebyly. Konečná podoba hájovny by se totiž měla co nejvíce přiblížit té původní z třicátých let minulého století," popsal ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

V hájovně se kompletně vymění elektroinstalace, rozvody vody a topení tak, aby odpovídaly současným normám a standardům. Obě bytové jednotky budou mít i nové samostatné kotle.

V hájovně na Černé stráni v hradeckých Městských lesích pracují řemeslníci

„Okna budou pouze opravená a nově natřená, ale samozřejmě až v průběhu rekonstrukce se zjistí, zda rámy již nejsou za hranicí své životnosti," dodal Zerzán.

Řemeslníci budou materiál na opravu hájenky dovážet příjezdovou cestou z Nového Hradce Králové, tedy po oblíbených asfaltových cestách v hradeckých lesích.

„Rekonstrukce hájenky začíná až po hlavní sezóně, ale bude trvat zhruba rok. Ačkoli se zde nepředpokládá nijak zásadně zvýšený automobilový provoz a neplánujeme žádná omezení pro návštěvníky městských lesů, chtěli bychom všechny požádat o opatrnost a umožnění průjezdu zásobování stavby," upozorňuje ředitel Zerzán.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související