František Zachoval bude od jara ředitelem Galerie moderního umění v Hradci Králové

15. říjen 2018 15:32

Od 1. dubna 2019 vystřídá František Zachoval, který je dosud ředitelem Českého centra v Bukurešti, ve vedení Galerie moderního umění v Hradci Králové Tomáše Rybičku. Ten se rozhodl v ředitelské funkci po 22 letech skončit.  

Ředitelem dnes Františka Zachovala jmenovala rada Královéhradeckého kraje, který je zřizovatelem galerie. Uvedla to náměstkyně hejtmana pro školství a kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

František Zachoval vede České centrum v Bukurešti od roku 2015, za sebou má dráhu publicisty, uměleckého kurátora a kulturního manažera.

Malou Paříž má Hradec Králové ve své Galerii moderního umění. Sama budova je uměleckým dílem

Galerie moderního umění v Hradci Králové

Na Velkém náměstí v Hradci Králové stojí jedna hodně zajímavá secesní budova. Kdysi tam sídlila banka nebo chcete-li záložní úvěrový ústav, pro který byla vlastně v roce 1912 postavena. Nicméně už 28 let je tam doma Galerie moderního umění.

Do výběrového řízení na ředitele galerie, která patří k hlavním kulturním institucím v regionu, se přihlásilo sedm zájemců. Jeden byl pro nesplnění podmínek konkurzu vyřazen. František Zachoval byl hodnotící komisí vybrán jako nejlepší kandidát. Další podrobnosti k výběru náměstkyně Berdychová sdělí na úterní tiskové konferenci.

Královéhradecká galerie moderního umění sídlí od roku 1990 v secesní budově někdejšího Záložního úvěrového ústavu z roku 1912 na Velkém náměstí v historickém centru města. Nedávno prošla rozsáhlou rekonstrukcí za 126 milionů korun. Po téměř dvouapůlleté opravě byla opět otevřena v listopadu 2016.

Galerie má zhruba 5500 uměleckých děl a souborů. Stálá expozice sleduje vývoj českého moderního umění od přelomu 19. a 20. století až po tvorbu současných umělců.

autor: Milan Baják | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související