Stavba Gočárovy galerie by Hradci Králové prospěla, myslí si architekt

8. listopad 2013

Město Hradec Králové získalo označení Salon republiky hlavně díky Josefu Gočárovi a jeho učiteli Janu Kotěrovi. Na zlatou éru královéhradecké architektury by teď mohla navázat stavba Gočárovy galerie. Přál by si to například hlavní architekt krajského města.

Názory místních se různí. „Je nadčasový a dokomponoval by to nábřeží,“ myslí si Karel Šmíd. Jiní obyvatelé Hradce by byli raději, kdyby mezi sokolovnou a Muzeem východních Čech zůstala volná plocha.

„Ať najdou lepší místo, kde by to vyniklo, a ne tady zastavět poslední kousek trávy ve středu města,“ navrhuje Lenka Dostálková.

Josef Gočár ale navrhl městskou galerii právě do prostoru prodlouženého Eliščina nábřeží. Jedno z architektových vrcholných děl nakonec zůstalo pouze v návrzích urbanistické studie z počátku 30. let. To by se ovšem mohlo změnit.

„Diskuze nad touto záležitostí vznikla v době, kdy jsme spolu s architektem Davidem Vávrou připravovali výstavu Nerealizované projekty Josefa Gočára a na základě spolupráce ještě s jinými odborníky jsme v podstatě zjistili, že máme veškerou dostupnou dokumentaci, která byla určena pro realizaci stavby městské galerie,“ vzpomíná hlavní architekt města Hradec Králové Petr Brůna.

Věří, že vznik nové galerie dle přesných Gočárových plánů by navázal na zlatou éru architektury ve 20. letech. Hradec Králové by tak podle Brůny mohl potvrdit, že přívlastek Salon republiky pro něj stále platí.

„Ona by určitě přispěla k tomu, že bychom se spolu s tím dokázali znovu na toho Gočára podívat a některé stavby, které podle mého názoru ve městě zásadně chátrají, jako je Gočárovo schodiště, oprava škol, to všechno by mělo dojít k rekonstrukci. Domnívám se, že právě nad touto galerií bychom se zase k tomu Gočárovi mohli vrátit,“ dodává architekt.

Zároveň si uvědomuje, že kolem vzniku městské galerie se povede ještě hodně diskuzí a polemik, zásadní je také otázka financí. „Byla by to zase další šance, aby město po stránce kultury postoupilo trošičku výš. Myslím si, že i diskuze nad projektem by samozřejmě přispěla ke kulturnímu povědomí,“ uvažuje Brůna.

Hlavní architekt města Hradec Králové doufá, že budoucí zastupitelé už by mohli dostat na stůl připravený projekt městské galerie.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio