FOTOGALERIE: Hasiči se kvůli silnému vichru nezastavili, energetici vyhlásili kalamitní stav

11. březen 2019 13:55

Od pátku 8. března do pondělního rána 11. března evidují hasiči v Královéhradeckém kraji celkem 278 událostí. Velký nárůst zapříčinil silný vítr, který zasáhl území kraje nejprve v sobotu večer, ale především pak v neděli večer a přetrval až do pondělního rána. 

Technickou pomoc poskytovali hasiči během celého víkendu ve 223 případech, dále zasahovali u 14 dopravních nehod a likvidovali 14 požárů.

Nejnáročnější byl pro profesionální i dobrovolné hasiče nedělní večer a noc z neděle na pondělí. Od nedělní 19. hodiny do pondělních 4:30 hodin bylo na operační středisko nahlášeno celkem 200 událostí. Z toho se jednalo v 180 případech o poskytnutí technické pomoci v souvislosti s odstraňováním nebezpečných stavů v důsledku silného větru. Pro představu, denně evidují operátoři krajského operačního a informačního střediska průměrně asi 20 událostí.

Hasiči v Královéhradeckém kraji odstraňují popadané stromy

Na větrnou smršť byli připraveni nejen hasiči v terénu, ale také příslušníci na krajském operačním a informačním středisku HZS Královéhradeckého kraje. Kvůli výstraze meteorologů byla posílena noční směna z pěti na sedm pracovníků a vlivem extrémního nárůstu událostí byli povoláni další dva příslušníci. Noční směnu tak odsloužilo devět lidí.

Linka 112 byla po celý večer i noc vytížena. KOPIS HZS KHK přijímalo nejprve v podvečerních hodinách hovory z ostatních krajů, jejichž operační střediska byla vytížena hlášením událostí, a postupně s příchodem silného větru na východ Čech se zahlcovala linka událostmi z území Královéhradeckého kraje.

Silný vítr lámal stromy a bral střechy, hasiči se nezastavili - Liberk

Motorové pily hasičů se celou noc nezastavily. Nejčastěji jednotky odstraňovaly popadané stromy z komunikací, kde blokovaly a ohrožovaly provoz. Například v Hradci Králové v ulici Na Biřičce došlo k dopravní nehodě, kdy dvě osobní auta narazila do spadlého vzrostlého stromu. V několika případech také došlo k pádu stromů na osobní vozidla (v Úlibicích a Hořicích) a polámané porosty poškozovaly také dráty elektrického nebo telekomunikačního vedení.

Vítr lámal nejenom stromy, ale poškozoval také střechy, a to asi v desítce případů. V Železnici spadl uvolněný plech ze střechy na osobní vůz, v Solnici pak hasiči zajišťovali odtrženou střechu z objektu kravína. Střecha skončila v sousedním areálu, kde poškodila jiný objekt. Hasiči museli na střeše kravína strhnout část lepenky.

Hasiči v Královéhradeckém kraji odstraňují popadané stromy

Další části uvolněných střech zajišťovaly jednotky v Hradci Králové - na Ulrichově náměstí, Malšovicích a Předměřicích nad Labem, v Praskačce, Nové Pace i v Hronově - Zbečníku. Ve Vamberku pak uvolnil vítr plechovou střechu i se solárními panely.

Energetici v kraji kvůli velkému množství poruch vyhlásili, stejně jako v jiných krajích, kalamitní stav.

Spustit audio

Související