Farské rohlíčky
Suroviny:
50 dkg polohrubé mouky
2 celá vejce
špetka soli
1 Hera
8 lžic mléka
3 dkg droždí
Postup:
Ze všech surovin zpracujeme těsto, které rozdělíme na šest dílů a necháme 20 minut odležet. Z každého dílu vyválíme kolo a rozdělíme ho na 8 dílů - trojúhelníků. Na širší stranu trojúhelníku dáme náplň podle chuti - tvarohovou, makovou, ořechovou (mléko, cukr a mleté ořechy povaříme, přidáme kakao a necháme vychladnout), povidla nebo marmeládu, stočíme od širšího konce ke špičce a mírně ohneme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky klademe na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.