Energetická krize si vybírá další daň: na trhu chybí palivové pelety do kotlů

11. srpen 2022 16:00

Zájem o takzvané palivové pelety roste. Druh alternativního paliva ale z trhu rychle mizí. Navíc výrazně podražilo.  

Pokud už se jich zákazníci dočkají, zaplatí i třikrát víc než loni. Důvodů je podle prodejců několik. Především výpadek dodávek z Ukrajiny, Běloruska a Ruska, zdražení dopravy a také nedostatek dřevních pilin.

Zájem vzrostl až o 80 procent

„Je to nedostatkové zboží, dodavatelé nejsou a nejsou schopni vyrábět," říká Kateřina Modrá, která obchoduje s peletami osm let. Ročně jich prodávala zhruba 360 tun, tedy patnáct kamionů. Letos ji zatím přijely dva, oba na jaře, třetí má dorazit na přelomu srpna a září. Kamionů by potřebovala mnohem víc, zájem o pelety je podle ní o 80% větší než dřív. Takhle mimořádnou situaci ještě nezažila. Peletky podle ní nejsou po celé republice. Seznam zájemců si ale nedělá, zákazníkům říká, ať zavolají na konci srpna. „Prostě nemám, čekám, hlavně nikdo neví, jak to bude dál. Nikdo ani neví, kam ještě  porostou ceny," dodává Kateřina Modrá. Loni na podzim prodávala patnáctikilový pytel pelet za 60 korun, aktuálně je cena 209. A ani to nemusí být konečná cena.

Peletky chybí v celé republice

Podobné zkušenosti má i další z prodejců – Lesy Města Náchod. Postupně dostávají zboží objednané na jaře, zájem o něj mají lidé třeba i ze středních Čech. „Kvůli tomu že si koupili přes dotace kotel na pelety a nemají tudíž jinou alternativu, než topit peletami, je to pro ně v tuto chvíli velmi složitá situace. Prosí nás, abychom jim co nejdříve toto topivo zajistili," říká jednatel Městských lesů Náchod Luboš Veverka. 

Kotle na pelety si přitom lidé často pořizovali v dobré víře jako ekologické zdroje tepla, s vysokou účinností a nízkými emisemi. Teď jsou někteří z nich ve velmi složité situaci. 



Spustit audio

Související