Dýňová sedlina - originální příloha ke steaku podle kuchaře Martina Svatka

Jestli přemýšlíte, čím překvapit své hosty u stolu při podávání steaku, zkuste jim připravit dýňovou sedlinu. Jde o zvláštní lehkou pěnu s příchutí dýně, která se nádherně snoubí i s dalšími grilovanými pokrmy.

Můžete ji podávat třeba ke grilované zelenině nebo klasické české kotletě. Pro recept jsme se tentokrát vydali do jižních Čech. V táborském hotelu Nautilus šéfuje kuchyni kuchař Martin Svatek.

Dýňová sedlina (10 porcí)

250 g jakékoliv dobré dýně (odpovídá asi jedné středně velké dýni)
10 vajec
200 ml smetany ke šlehání
100 ml mléka
snítka čerstvého tymiánu
snítka čerstvého rozmarýnu
olej
sůl a pepř

Postup:

Dýni rozpůlíme, okrájíme tvrdší slupku a odstraníme jadýrka. Dužinu nakrájíme na větší kostky. Dýni vyskládáme na plech, pokapeme olejem, přidáme snítky bylinek a pořádně promícháme. Přiklopíme alobalem a pečeme v troubě při teplotě 160 ˚C asi 45 minut.

Dýňová sedlina

Pečeme do změknutí, aby se dala dýně dobře rozmixovat tyčovým mixérem. Před mixováním přidáme i mléko, aby se směs dobře rozmělnila. Posléze přidáme i 10 vajec, smetanu, sůl, pepř a dobře prošleháme, aby směs měla medovou konzistenci.

Dobře našlehanou směs nalijeme do pekáčku a ten vložíme do většího s vrstvou vody (vodní lázeň) a pečeme při 90 stupňů zhruba 45 minut. Po vyndání z trouby necháme zchladnout a po té nakrájíme na proužky, kostičky nebo po selsku vydlabeme lžící.

Martin Svatek

Rodák z Mladé Vožice se kuchařem vyučil v Pelhřimově, provozoval i vlastní restauraci. V kuchařině ho nejvíce ovlivnil jeho první šéf, který ha naučil myslet jako kuchaře. Vždycky říkával: „Když se ti to bude vzadu v kuchyni líbit, tak budou spokojení i hosté.“

Kuchař Martin Svatek

Další osobností, ke které vzhlížel a obdivuje ji dodnes, byl Paul Bocuse – kuchařský táta současných kuchařů po celém světě. Specializuje se na českou kuchyni a inspirací mu byla babička.

Jako člen Národního týmu asociace kuchařů a cukrářů České republiky měl možnost nahlédnout pod pokličku kuchyní z různých koutů světa a ty nejlepší myšlenky a nápady přenést do Tábora.

Mimochodem restaurace Goldie byla v posledním Maurerově výběru Grand Restaurant 2013 ohodnocena jako 6. nejlepší v top 10 restaurací dle jídla.