Dva roky se nepodíváte do galerie antického umění v Hostinném na Trutnovsku. Proč?

13. duben 2019 10:05

Galerie antického umění v Hostinném na Trutnovsku je zavřena. Lidé se do ní nejméně dva roky nepodívají. Důvodem je opravy podlahy, rekonstrukce výstavních prostor, restaurování soch a úprava návštěvnického okruhu. Práce by měly podle aktuálních plánů začít v květnu, vše ale bude záviset na počasí. 

Jedno z nejstarších měst v Podkrkonoší hlídají obři

Obři na radnici v Hostinném

Začneme takovou malou hádankou. Poznáte, kam vás dnes vezmeme? Je to město, které leží v krkonošském podhůří, na soutoku řeky Labe a potoku Čistá, je to jedno z nejstarších měst v Podkrkonoší, které je taky známé svou dlouholetou tradicí výroby papíru. A na radnici tam mají takovou pěknou zvláštnost, jsou tam obři, kteří podpírají radniční věž. Kdo hádá Hostinné, tak má pravdu. A vítáme u nás paní starostku Dagmar Sahánkovou.

S Tomášem Andělem, ředitelem Městského muzea v klášteře v Hostinném, jsme právě uvnitř Galerie antického umění. Stojíme mezi desítkami soch. Když se podíváme na podlahu, jsou tu vidět místy různé fleky, podlahová krytina se odlupuje. V čem je problém a podlaha je v tak špatném stavu?

„Neštěstím naší podlahy je, že na původní kamennou dlažbu byl nalit beton a přikryt takzvaným saduritem. Ten časem dosloužil, popraskal a byl různě vyspravován, čili podlaha je v současné době v neutěšením stavu."

Galerie antického umění v Hostinném na Trutnovsku je zavřená. Lidé se do ní nejméně dva roky nepodívají

V čem bude oprava povrchu podlahy nejnáročnější?
„Musíme veškeré plastiky sestěhovat v našem dvojlodním klášterním kostele do jedné lodě. Provést rekonstrukci části podlahy a znovu všechny sochy stěhovat zpět a rekonstruovat druhou část podlahy."

Bude hrát velkou roli při rekonstrukci podlahy také počasí?
„Podlaha se bude natírat, takže musíme čekat, až teplota dovolí, aby zaměstnanci dodavatelské firmy mohli nastoupit a začít s pracemi. A barva na podlaze dostatečně uschla. Protože se bude jednat o dvě vrstvy nátěru."

Galerie antického umění v Hostinném na Trutnovsku je zavřená. Lidé se do ní nejméně dva roky nepodívají

Rekonstrukce podlahy ale není jediná záležitost, která Galerii antického umění v Hostinné čeká. Dojde také k přestěhování soch.
„V souvislosti s rekonstrukcí celého areálu františkánského kláštera došlo i ke změně vstupu do areálu. A tak chceme změnit i celý smysl průvodcovské trasy."

Budou se práce týkat také například oprav vlastnách soch nebo některých jejich podstavců?
„Po rekonstrukci podlahy bude následovat i každoroční postupná restaurátorská práce na jednotlivých sochách. A budou repasovány i jednotlivé podstavce pod nimi," doplňuje Tomáš Anděl, ředitel Městského muzea v klášteře v Hostinném.

Galerie antického umění by měla být uzavřena maximálně dva roky.

Spustit audio

Související