Dušičky na hradeckých hřbitovech

14. únor 2013

Vzpomínka na zesnulé otevře hradecké hřbitovy už od pondělí 24. října 2011. Počínaje tímto dnem až do 2. listopadu mohou občané zavítat na hřbitovy v Hradci Králové od 8 hodin ráno a využít prodloužené doby až do 20 hodiny večerní.

Dostat se na hřbitovy autobusem nebo trolejbusem nebude problém. Dopravní podnik posílí ve vybraných dnech dopravu na malšovický lesní hřbitov a do Kuklen, tedy do míst, kde jsou hlavní dva hřbitovy ve městě.
Dušičky na královéhradeckých hřbitovech

Největší nápor dopravce očekává o státním svátku 28. října a o následujícím víkendu, tedy 29. a 30. října. V těchto třech dnech budou v době od 8 do 16 hodin zajíždět všechny spoje linky číslo 9 až k lesnímu hřbitovu.

„Dopravu na lince číslo 3 zajíždějící do Kuklen, budou po většinu dne zajišťovat velkokapacitní kloubová vozidla," uvedl Leo Sedláček z Dopravního podniku města Hradce Králové. V den památky zesnulých, tedy ve středu 2. listopadu, budou všechny „devítky" v době od 8 do 16 hodin opět zajíždět až k lesnímu hřbitovu. Linka číslo 3 pojede jako v kterýkoliv jiný pracovní den, v případě potřeby však dopravní podnik vyšle na linku posilové spoje.

svíčky

Svíčky budou hořet o letošních Dušičkách i na zvířecím hřbitově u Lesního hřbitova v Hradci Králové. Pietní místo tam mají také domácí zvířata. V naší republice stále přibývá důstojných míst pro bývalé zvířecí členy rodiny. Podle královéhradecké veterinární specialistky Vilmy Hypské je to dobře. Natáčel s ní redaktor Karel Sladký.

Správa hřbitovů i městská policie apelují na návštěvníky, aby nenechávali své věci bez dozoru. Mezi hroby se v době Dušiček nepohybují jen pozůstalí, ale také zloději. Vyhlížejí nehlídané tašky a různé cennosti na hřbitovech i na přilehlých parkovištích.

Návštěvníci by proto neměli nechávat své osobní věci bez dozoru a nevystavovat věci na viditelných místech v autech. Před lapky bude návštěvníky pohřebišť chránit také hradecké městská policie. „Strážníci budou nejen usměrňovat dopravu v okolí hřbitovů, kde jsou o svátcích problémy s parkováním, ale budou preventivně procházet mezi auty i na hřbitovech. Takto to bude zhruba týden před a týden po Dušičkách," řekla Eva Čížková, mluvčí hradecké městské policie.

výzdoba hrobu

Kancelář správy hřbitovů na kuklenském hřbitově bude otevřena od 28. do 29. října a to od 8 do 14 hodin. V tyto dny je možné zaplatit poplatky za pronájem a služby spojené s nájmem hrobového místa, zaktualizovat údaje v evidenci nájemců včetně změny doručovací adresy a podobně.

Pracovníci správy hřbitovů budou návštěvníkům k dispozici na hřbitově v Kuklenách, Novém Hradci Králové, Pouchově v Plotištích a na lesním hřbitově kromě všedních dnů i 28., 29. a 30. října v době od 8 do 14 hodin.

Standardně jsou pohřebiště veřejně přístupná denně od 1. října do 31. března od 8 do 17 h a od 1. dubna do 30. září od 7 do 20 hodin. Úřední dny kanceláře správy hřbitovů jsou pondělí a středa od 7 do 16.30 hodin.

autor: kas
Spustit audio