Druhé největší světské varhany v zemi získá Královéhradecká filharmonie snad příští podzim

6. červen 2016

Městu a nadačnímu fondu na dostavbu varhan se podařilo sehnat víc než 10 milionů a hradecký magistrát teď připravuje vypsání výběrového řízení na dokončení rozpracovaného nástroje. Varhany začal stavět už před 10 lety Vladimír Grygar - vše ale skončilo podvodem a odsouzením varhanáře.

„Ta píšťala ještě v této chvíli nemůže znít tím krásným varhanním zvukem. Ale řekněme, že i toto je dobrá předzvěst budoucích varhan," Luboš Janhuba ukazuje rozpracovaný nástroj.

Nejdůležitější je vytvořit celek a hlavně jej naintonovat.Luboš Janhuba, předseda správní rady nadačního fondu Varhany pro filharmonii

Podle předsedy správní rady nadačního fondu Varhany pro filharmonii je nástroj fyzicky hotový zhruba z jedné čtvrtiny: „Je zde většina píšťalového fondu. Po pravé ruce mám polotovar varhanního stolu a jsou tady základové rámy."

Hotové komponenty uložené v suterénní místnosti hradecké filharmonie mají hodnotu zhruba 4 miliony korun.

Čtěte také

„Zbývá dodělat ne to podstatné hmotně, ale to podstatné ideově. Protože to nejdůležitější je vytvořit ten celek a hlavně ho naintonovat," vysvětluje Luboš Janhuba.

Hradec Králové chce do prázdnin vypsat tendr a nástroj by měl být hotový na podzim příštího roku.

Předseda správní rady nadačního fondu Varhany pro filharmonii Luboš Janhuba ukazuje rozpracovaný nástroj

Práce mají stát víc než 10 milionů korun - peníze se podařilo získat z několika zdrojů, vysvětluje náměstkyně primátora Hradce Králové pro kulturu Anna Maclová z Koalice pro Hradec: „Máme příslib ministerstva kultury ve výši 4 miliony korun. Nadační fond městu převádí 900 000 korun s tím, že bude pokračovat ve sbírce. A zbytek částky dokreje město Hradec Králové."

Aby město doplácelo na varhany co nejméně, chystá filharmonie na 15. června další benefiční koncert.

„Zazní díla Dvořáka, Webera i Čajkovského," vysvětluje ředitel filharmonie Václav Derner a dodává, že dokončení nástroje umožní rozšířit repertoár hradeckých hudebníků: „Varhany jsou součástí velkých symfonických děl ať romantických autorů nebo autorů současných. Jsou součástí všech oratorních skladeb."

Po dokončení budou mít hradečtí hudebníci k dispozici druhé největší světské varhany v zemi.

Spustit audio