Doubravská naučná stezka láká na výlet do přírody. Připomíná i havárii těžní věže

24. únor 2017
Česko – země neznámá

U moravskoslezské obce jménem Doubrava na Karvinsku otevřeli v loňském roce Doubravskou naučnou stezku, které slouží pěším i cyklistům. Cestou slibuje vyhlídku na okolní přírodu, místní památné stavby i těžební věže. Stezka se vine dvěma směry – po trase červené a modré.

Výhled do krajiny z Doubravského kopce připomíná zdejší letitou těžbu černého uhlí. Těžní věže vyrostly jak přímo v Doubravě, tak opodál kolem Karviné a Orlové. Vyhlídka ale překvapí i Beskydami a množstvím bujné vegetace podél stezky. Podle časových možností a fyzické kondice je možné si vybrat mezi kratší, nenáročnou červenou anebo delší modrou trasou.

Červená trasa prochází středem obce a vede po stopách zdejších památek, historie a významných událostí. Z náměstí zavede výletníky mimo jiné k Římskokatolickému kostelu sv. Hedviky, k Památníku důlních neštěstí, dále k roubené „Dřevěnce“, která je ojedinělou dochovanou ukázkou zdejší lidové architektury, a také k Národnímu domu spjatému s bohatou historií spolkové činnosti v obci.

Modrá trasa je náročnější a zčásti vede po cyklotrase. Z náměstí je potřeba šlápnout do pedálů a vystoupat na Doubravský kopec. Tam výletníci najdou nejen zastavení s krytou odpočívkou, ale především s panoramatickou mapou a jedinečným výhledem do okolní krajiny.

Připomínka důlního neštěstí

Modrá trasa má pět zastavení a z Doubravského kopce pokračuje kolem těžní věže a dolu Doubrava Sever. Právě tam se zájemci dovědí více o historii Doubravy, která byla hornickou obcí už v druhé polovině 19. století.

Jedno ze zastavení s informační tabulí

Informační tabule také připomíná havárii zdejší těžní věže v roce 1993. Narušením jámové výztuže došlo k propadnutí horniny a sesuvu věže do kráteru o průměru 70 metrů. Výjev jako z katastrofického filmu mohli lidé pozorovat právě z Doubravského kopce: padesátimetrová věž se nejprve s rachotem naklonila, pak se celá sesula k zemi, až zanedlouho kompletně zmizela v kráteru. Na jejím místě vytryskl gejzír vody, hlíny, kamení a prachu.

Další zastavení na modré trase vedou přes křižovatku v blízkosti úpatí haldy, která je součástí zábavného DinoParku. A končí na Hranicích, což je hraniční území mezi obcemi Doubrava, Dětmarovice a městem Orlová, kde zájemci najdou kromě krytého posezení také hrací zónu pro děti.

Už zmíněná cyklotrasa, která prochází Doubravou, je jednou z atraktivit česko-polského příhraničí. Vede podél řeky Odry a Olše, měří přes 50 kilometrů a spojuje Chotěbuz s polskou Ratiboří.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.