Dosavadní průběh zimy nahrává lesníkům v boji se škůdci. Pomůže i jarní tání?

8. únor 2017

Lesníci věří, že jim počasí pomůže v boji s dřevokazným hmyzem. Částečně se totiž doplnily zásoby spodních vod, a pokud budou mít stromy dostatek vláhy, pak se dokáží lépe bránit škůdcům. Jarní tání sněhu by také mohlo zvýšit vlhkost a například přezimujícího kůrovce by mohly napadnout houby a plísně.

„Tady na bázi toho kmene on zimuje v té hrabance. Dílem je v zemi a dílem pod kůrou toho kmene, kde přežívá do toho jarního období než se začne rojit," říká Milan Zerzán - ředitel městských lesů Hradec Králové.

Stojíme u mohutného smrku, ze kterého ale hodně vytéká míza. Tak se strom brání kůrovci?

Čtěte také

„Pokud bude na jaře vlhko, nebude hned nástup nějakých veder, ten kůrovec když se zavrtává do komůrek, tak může dojít k tomu, že díky tomu vlhku začne plesnivět. A ty jeho snůšky, nebo i on sám vlastně uhyne," doplňuje Milan Zerzán.

Kůrovec je pod kůrou

Dobré také je, že se částečně doplnily hladiny spodní vody
Dostatek vláhy umožňuje stromům lépe se bránit škůdcům, vysvětluje Ladislav Pulpán z Lesů České republiky: „Pokud kůrovec začne vrtat do stromu, tak strom začne ronit tu pryskyřici, pokud už je v aktivním stavu. A ty první brouky dokáže tímto způsobem zalít."

A jarní tání sněhu by mohlo také omezit škody, které na stromech dělají okusem kořínků hlodavci.

„Bude záležet na průběhu tání sněhu, protože samozřejmě vlhko jim v těch hnízdech může nadělat paseku a ta populace se může snížit. Ale je předčasné dělat v tuto chvíli jakékoliv závětry," dodává vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody Lesů České republiky Ladislav Pulpán.

Spustit audio