Do krkonošských trdlišť míří za rozmnožováním obojživelníci. Ochránci přírody tůně kontrolují

28. duben 2021 08:44

Ochránci přírody v Krkonoších pravidelně kontrolují stav uměle vytvořených trdlišť. Právě v těchto dnech do nich začínají mířit obojživelníci a vodní plochy už se plní snůškami. Je ale potřeba hlídat, aby v trdlištích byl dostatek vody, nebyly poškozené plachty a narušené kraje. 

Díky této činnosti se podaří ročně zachránit spoustu obojživelníků.

Čtěte také

„Dorazili jsme do Černého Dolu, kde jsme loni obnovovali trdliště. A zkontrolujeme jeho stav, jak přezimovalo," říká Ondřejka Bachtíková, vedoucí Záchranné stanice pro zraněná zvířata ve Vrchlabí.

Trdliště vzniklo tak, že se vyhloubila jáma, do které se umístila plachta. A právě tuto plachtu je zapotřebí zkontrolovat, jestli je správně natažená a zatížená.
„Voda drží, je to v pořádku. Můžeme tady ještě někde vidět i kousky ledu. Tak doufejme, že mráz už nebude. Už jsou tu vidět i snůšky skokanů, je jich tady poměrně hodně."

Letošní jaro je zatím ve znamení hodně nízkých teplot. Projevilo se to nějak na migraci obojživelníků?
„Určitě, je to pozastavené. Stačí, aby vylezlo sluníčko, bylo přes 15 stupňů Celsia a začne se to všechno hýbat. V momentě, kdy teplota klesne, tak se to zastaví. Jejich životní rytmus závisí na teplotě."

Ochránci přírody v Krkonoších pravidelně kontrolují stav uměle vytvořených trdlišť

Přesunuly jsme jsme k dalšímu trdlišti, které se nachází u vrchlabského letiště.
„Zbudovaná trdliště jsou bez vody. Doufejme, že už nebude takové sucho, jako bývalo, protože jsme do těch trdlišť museli dopouštět vodu. A když už bylo nejhůř, tak jsme snůšky přenášeli na kraj zdejšího rybníčka, který je nátočný."

Čtěte také

„Tady vidíme snůšku. Tak vezmeme kyblík, snůšku nabereme a přeneseme ji do rybníka. Pokud bychom to neudělali, tak by to vyschlo."

Právě díky uměle vytvořeným trdlištím se Správě Krkonošského národního parku daří každoročně zachránit stovky až tisíce žab.

„Ukazuje se, že taková místa v přírodě velmi dobře fungují. Naši pracovníci trdliště kontrolují, aby tam bylo dost vody, aby byla vyčištěna, aby tam nebyly nějaké odpadky," vysvětluje mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Podle ochránců přírody se kvůli dlouhodobému suchu dá předpokládat, že další umělá trdliště budou vybudována.

Spustit audio

Související