Dny R. A. Dvorského změní Hankův dům ve Dvoře Králové v prvorepublikovou swingovou tančírnu

20. březen 2018

Již po čtyřiadvacáté se ve Dvoře Králové nad Labem uskuteční hudební festival Dny R. A. Dvorského, který během března a dubna publiku nabídne české i zahraniční soubory a interprety swingové, bluesové a jazzové hudby.

Vezmeme vás do krásných starých časů velkých swingových big bandů a orchestrů. Protože 24. března 1899 se ve Dvoře Králové nad Labem narodil výjimečný hudebník a velká osobnost R. A. Dvorský. Každý rok na něj ve Dvoře Králové vzpomínají velkým festivalem. Ředitelka dvorského Hankova domu Zuzana Čermáková je s námi ve studiu. 24. ročník festivalu je doslova za dveřmi.

Co se vám paní Zuzano okamžitě vybaví, když slyšíte o R. A. Dvorském?
Velký elegán. Určitě. Ženy ho milovaly, protože to byl opravdu krásný člověk. Ale mně se na něm spíš líbí to, že nikdy na Dvůr Králové nezapomněl. Strašně rád se do Dvora vracel a při každé návštěvě se neopomněl podívat třeba na Zvičinu a tak podobně. Protože miloval i okolí.

Zuzana Čermáková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

On se prý dokonce na jedné výstavě, kterou v roce 1964 navštívil ve Dvoře Králové, vyznal a zapsal do návštěvní knihy, že je hrdý, že se narodil ve Dvorečku.
Ano, on se narodil jako Rudolf Antonín a to Dvorský si vzal jako pseudonym a to mu vydrželo. Vidíte i z toho jeho lásku ke Dvoru a okolí.

On byl opravdu všestranný umělec. Nejen zpěvák, ale také kapelník, vynikající pianista.
Hlavně také nakladatel. On pomáhal na svět mladým hudebníkům díky svému nakladatelství. A to je právě na něm také zajímavé.

Ve Dvoře Králové chodil na obchodní školu. Potom odešel do Prahy, protože umělecký svět ho hodně přitahoval. Tam založil svůj věhlasný orchestr.
Melody Makers. Teď je taková podobnost s Ondřejem Havelkou, protože ten má také Melody Makers. Myslím si, že Ondřeje to velmi inspirovalo.

Týniště nad Orlicí je líheň našeho jazzu a swingu

A staré černobílé filmy z 20. a 30. let minulého století. Tam se R. A. Dvorský proslavil.
Hlavně díky své kapele. On nebyl nijak extra velký filmový herec. Ale určitě ty jeho big bandy, které hrály a doprovázely všechny ty Kristiány, všechno co si vzpomeneme, to je úžasné. A to je na tom právě to, co se nám přelévá až do současnosti.

Co vzpomínky na něj. Jsou ještě pořád ve Dvoře Králové živé? Vy jste se s ním někdy osobně setkala?
Já jsem se setkala pouze s jeho sestrou, která už také nežije. A potom s jeho synovcem, který už bohužel také zemřel. Ty stopy tam sice jsou, ale už zaváté.

R. A. Dvorský

Vyprávěli vám, jaký byl ve skutečnosti?
Sestra byla o spoustu let mladší. Ta vzpomínala, že ji brával často do Prahy, do toho velkého uměleckého světa. A to se jí líbilo.

Čtěte takéDny R. A. Dvorského ve Dvoře Králové nad Labem

Ale jeho život nebyl pořád na výsluní.
To je pravda. Hlavně v 50. letech ho udali, chtěl emigrovat. A potom byl zavřený. Život po tom už neměl úplně jednoduchý, zemřel mu velmi talentovaný syn. Mělo to takový smutnější konec.

Ale pořád se do Dvora Králové nad Labem vracel. A když měl 95. výročí, tak jste založili krásný festival, který bude letos slavit už 24. výročí. Na co všechno se můžeme těšit? Tančí se u vás ve Dvoře Králové při této nádherné muzice? Protože když se řekne swing, tak u toho přeci nejde jen tak sedět.
Já jsem se nechala inspirovat a skutečně to letos splníme. Už v pátek, kdy je první festivalový večer, tak se Hankův dům promění v takovou swingovou tančírnu. Přijede úžasný orchestr Originál Vintage Orchestra v čele se saxofonistou Petrem Kroutilem. Já se na to moc těším, protože je to poprvé, kdy se při dnech R. A. Dvorského bude tančit. A pak si povíme, jaké to bylo.

V těch letech byly tančírny pověstné a velice populární.
Přesně tak. I teď dělá třeba Ondřej Havelka pověstné tančírny v Lucerně. A právě Originál Vintage Orchestra dělají tančírnu třeba v klubu Lávka a je to pořád vyprodané. Je to velmi vyhledávané. Tak doufám, že se to ve Dvoře povede.

Tak přijďte 23. března do swingové tančírny v Hankově domě. A co bude pak? V sobotu to prý bude úžasné, protože to budou dva skvělé bigbandy.
Ano. Po delší době se představí v Hankově domě dva skvělé bigbandy. Je to Mladý týnišťský big band s Pavlem Plašilem a jako sólista se představí Martin Růža, vynikající zpěvák.

Martin Růža je pojem a samozřejmě Mladý týnišťký big band také.
A po nich nastoupí Golden Big Band Prague s Petrem Sovičem. Petr Sovič je náš nejmladší zpívající dirigent a majitel orchestru. Je mu teprve 30 let a už za svoji kariéru dokázal hodně. Přijíždí po čtyřech letech s ryze českým repertoárem, což samozřejmě naše publikum velmi vítá. Protože i to je návrat do starých časů.

Logo

A pak budou ještě dva koncerty.
V penzionu Za vodou se představí E.K.G. Jazz. To jsou Dvoráci a jejich sólistou je úžasný osmiletý trumpetista Petr Stránský. Malý kluk a parádně to umí. A teď má ještě své jazzové trio, jmenují se Jazzinec Trio a trénují k 80. narozeninám jazzové legendy Laca Decziho. Ten o něm dokonce řekl, že je to velký talent. Takže se na to těším.

To bude v pátek 6. dubna. A pak ve čtvrtek 26. dubna bude závěrečný koncert.
Vrátíme se do krčmy Starý pivovar. Představí se The Cracked Cookies, to je takové trošku ležérní francouzsko-české trio. Hrají na kytaru, flétnu, ukulele. Jsem zvědavá, co z toho bude. Srdečně všechny zvu.

Elegantní oblečení také k té době patří. Chodí lidé na koncerty dobově oblečeni?
Chodí. A myslím si, že právě na tu tančírnu se připraví.

Tak moc přejeme, ať se i letos ve Dvoře Králové na ty časy, kdy světu vládly velké big bandy a taneční orchestry, krásně vzpomíná. A ať si k vám najde cestu co největší množství posluchačů. Protože to bude určitě velká paráda.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.