Díky dobrovolníkům je přírodní muzeum Villa Nova v Uhřínově po vichřici připraveno na sezónu

30. duben 2018 11:25

Přírodní muzeum Villa Nova v Uhřínově u Deštného v Orlických horách se připravuje na zahájení sezóny. 1. května otevře brány veřejnosti. Dobrovolníci ale nejdřív museli odstranit následky březnové vichřice. Skupina ze Žamberka se vracela a pomohla odlízet následky. 

Podle zakladatele muzea Bohumíra Dragouna se hlavně díky nim podařilo odstranit nebezpečné stromy a část škod opravit. „Nás až překvapila ta vlna zájmu. Říkali jsme si, to není možné, ono to co děláme má snad nějaký smysl."

Po měsíci se vracíme do skaneznu Villa Nova v Uhřínově u Deštného v Orlických horách. Mezitím se tu rozpučelo jaro. Co se vlastně od té doby, co tady řádil vítr, změnilo?

„Samozřejmě, to, jak to tady vypadalo, to je už dávno uklizené. Je to zásluha zejména přátel z Vamberka, kteří přiložili ruce k dílu a uklidili nám areál. A opravili jsme alespoň jednu stříšku nad chlebovou pecí. Osekali jsme stromy, které budeme dál zpracovávat na konstrukce, aby to dřevo nepřišlo nazmar. A pomaličku ten areál dáváme do pořádku, aby mohl fungovat," říká Bohumír Dragoun.

Přírodní muzeum Villa Nova v Uhřínově u Deštného v Orlických horách

Když jsme si posledně povídali, tak byla škoda odhadována zhruba na 200 tisíc korun. Ale pro vás je daleko důležitější materiál. Jak se jej podařilo sehnat?

Unikátní archeologické muzeum v přírodě Villa Nova se vzpamatovává z řádění vichřice

Villa Nova se vzpamatovává z řádění vichřice

Přírodní archeologické muzeum Villa Nova v Uhřínově na Rychnovsku se pomalu vyrovnává s následky vichřice. Ta v části skanzenu poničila střechy u několika středověkých staveb. Dva spadlé smrky pak ještě zasáhly menší stavby v zadní části areálu, kde zničily seník. Škody jsou hlavně na materiálu. Přímo na místě natáčela reportérka Lucie Peterková. 

„Máme přeci jen dost přátel, takže se podařilo sehnat něco málo žita, ale stejně ta největší práce bude na podzim. Až získáme opravdu úrodu, kterou jsme si objednali už rok dopředu. A asi všechno spotřebujeme na ty opravy," vysvětluje Bohumír Dragoun.

Co tady máte za hospodářská zvířata? „Máme tady kozičky a ovečky. To jsou taková nejbezpečnější zvířátka pro děti. Nehledě k tomu, že nedají moc práce. A jak vidíte, někdy jsou až příliš kontaktní. Ale řekl bych, že jsou prověrené, netrknou, neublíží. Spíš obtěžují tím, že se chtějí mazlit. Ale ono to v průběhu sezóny pomine a pak se zase budou před lidmi schovávat," usmívá se Bohumír Dragoun.

Přírodní muzeum Villa Nova v Uhřínově u Deštného v Orlických horách

Je tu s námi také Bohuslav Jindra, ten zastupuje dobrovolníky, kteří se po řádění vichřice zapojili do práce. Co vás vedlo k tomu, že jste přišel a pomohl?

Čtěte takéVilla Nova v Uhřínově

„Když vidíte takovou věc, která se stane lidem, kteří na tom opravdu pracovali spoustu let a oni nám také dovedou pomoct, protože mi se také zabýváme takovou tou svou amatérskou historií. Tak proč bychom nepřiložili ruku k dílu a nepomohli. Uklízeli jsme to, co ten vítr strhal ze střech. Všechno se to muselo uhrabat a odvozit, aby mohla vyrůst tráva. A zvířata se mohla vydat na pastvu," říká Bohuslav Jindra.

V květnu a červnu bude muzeum v přírodě otevřeno vždy o víkendu. A o prázdninách potom každý den.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související