Víkend archeologických technologií v Uhřínově na Rychnovsku

21. září 2010

Nejrůznější výrobní postupy z dob středověku budou mít o víkendu možnost obdivovat návštěvníci středověké osady skanzenu Villa Nova v Uhřínově na Rychnovsku. Při takzvaném Víkendu archeologických technologií bude k vidění například tavení bronzu. "Lidé také uvidí například štípání kamenných nástrojů a jejich broušení. Fungovat bude kovárna, sušička na ovoce i pec na chleba, představíme také postup při tkaní či vypalování keramiky," uvedl Bohumír Dragoun z uhřínovského skanzenu. Návštěvníci skanzenu budou mít další možnost nahlédnout do tajů středověkých technologií také o víkendu 22. až 23. srpna, kdy hlavním bodem programu bude pálení dřevěného uhlí v jámovém milíři.

Uhřínovský skanzen je od začátku prázdnin přístupný veřejnosti každý den od 9:00 do 17:00. "V loňském roce dorazilo na 14.000 turistů, letos to bude zřejmě méně, mnoho lidí odrazuje nestálé a deštivé počasí," řekl Dragoun.
Občanské sdružení Villa Nova Uhřínov - středisko experimentální archeologie bylo založeno roku 1993, od té doby také buduje skanzen české středověké vesnice z 13. až 14. století. V areálu je možné navštívit několik objektů, například roubenou polozemnici, stodolu, kovárnu či chlévy. "Novým objektem je replika domu z lokality Bystřec s dvojicí oddělených prostorů," řekl Dragoun. Nadšenci letos začnou se stavbou repliky domu ze zaniklé moravské vesnice Mstěnice.

Spustit audio