Desítky hasičů cvičily záchranu lidí z lanovky na Sněžku

12. listopad 2014

Hasiči z Královéhradeckého kraje dnes dopoledne cvičili záchranu lidí z lanovky na nejvyšší horu České republiky. Jde o vůbec první výcvik družstev na nové kabinové lanovce.

Hlavním cílem cvičení je prověřit evakuační plán lanovky. Důležité ale je, aby si sami hasiči vyzkoušeli, jak taková záchrana lidí z kabinové lanovky vypadá. K tomu mají v době odstávky lanovky ideální příležitost.

Do Pece pod Sněžkou dorazilo v devět hodin celkem 40 hasičů, a to například z Hradce Králové, Trutnova, Náchoda nebo Rychnova nad Kněžnou. Na Sněžku přijeli s plnou výzbrojí – s nejrůznějšími lany, sedáky a ostatními pomůckami na lezení.

Hlavní cvičení začalo v deset hodin. Lanovka vyvezla figuranty na stanici Růžová hora.

Podobná cvičení se dějí i na ostatních lanovkách v Krkonoších. Nejčastěji evakuaci pasažérů trénují členové horské služby. Stále častěji při cvičeních spolupracují s hasiči a záchranáři. Důležité je, aby byli dostatečně připraveni na situaci, která může vést až k evakuaci lidí.

Desítky hasičů cvičily záchranu lidí z lanovky na Sněžku

Ze zákona musí být lanovka od začátku záchrany do dvou hodin evakuována. Dolní úsek lanovky na Sněžku je v dost náročném terénu, proto je zapotřebí, aby záchranáři měli velmi dobrou fyzickou kondici.

Spustit audio