Dagmar Ruščáková: Vánoční

24. prosinec 2017

Milí posluchači, dovolte mi popřát vám všem radostné Vánoce plné pohody, vnitřního klidu a míru. Ať už je trávíte mezi svými nejbližšími, v práci nebo sami, třeba jen ve společnosti čtyřnohých přátel, zkuste se na chvíli zastavit a vychutnat si je. Odsuňte všechny starosti a najděte si chvíli na čistou radost.

Je třeba si uvědomit, že štěstí se vyskytuje a nevyskytuje, a že s tím jeden nic nenadělá. Měli bychom být vděční, když se dostaví a nezoufat si, pokud se toulá jinde. Důležitější je něco jiného - spokojenost a pohoda naštěstí nejsou zdaleka tak prchavé jako štěstí, a jejich zdroj si nosíme sami v sobě. Je na nás, jak se stavíme k životu, jak umíme najít a vychutnat to dobré, co nám nabízí, přejít to horší, a nakonec se neutopit v tom zlém.

Tak, jako nám nikdo nepřinese štěstí na zlatém talíři, tak nám ruka přítele a spolehlivé rameno našeho životního partnera mohou pomoci najít rozkolísanou duševní rovnováhu, vrátit úsměv a nastolit klid a spokojenost. Radost v životě nám přinášejí i naše zvířata - nakonec, kdo nás nejčastěji rozesměje?

Vánoční cukroví, Vánoce

Takže doufejme ve štěstí, ale nezapomínejme si sami v sobě otvírat cesty ke každodenní drobné radosti, spokojenosti a pohodě.

A tak vám všem ze srdce přeju tu sílu radost a spokojenost hledat a nacházet.

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.