Dagmar Ruščáková: Čaj s citronem

10. únor 2019

Už je to zase tady. V druhé půlce ledna, nejpozději začátkem února, začíná opravdový karneval virů. Nejdrsnější jsou ty chřipkové, nejtrapnější ty bolebřichové, a nejaktivnější jsou ti mrňaví prevíti, kteří mohou za to, že se z postiženého stane huhňající neandrtálec, vyjadřující se pouze štěkavými záchvaty kašle. Což znamená, že nastává čas na čaj s citronem a medem.

Za běžných okolností moc čajová nejsem - pokud jde o povzbuzení, sázím radši na kávu. Ovšem v době virové se to zásadně mění. Už proto, že virům chutnám a rádi mě vyhledávají. Já totiž v čaj s citronem věřím!

A to nemluvím o tom, že když je fakt zle, přidávám do léčivé směsi strouhaný čerstvý zázvor, a to je teprve síla! Obvykle si vymačkám šťávu z několika citronů, smíchám ji s jemně nastrouhaným zázvorem a schovám v zavařovací sklenici v ledničce. Když virové útočí, leju si tento lektvar do každého čaje, který si udělám.

Pokud stůně někdo jiný než já, připravuju mu i odvar ze zázvoru, celé skořice a hřebíčku. Citron a med se do toho přidá teprve potom, co to trochu zchladne. To je nápoj, který vyděsí nejen viry, ale i nemocného!

Při karnevalu virů nastává čas na čaj s citronem a medem (ilustrační foto)

Jenže on ten čaj taky někdy nestačí. Ne, nehodlám rozebírat užívání antibiotik… mé úvahy se ubírají jiným směrem. To takhle ležíte v posteli, je vám pod hodně malého psa, teče vám z nosu i z očí, mírně nedoslýcháte a nerozumí vám ani vaše vlastní kočka. Citronovo-zázvorový lektvar vás zahřeje na těle, ale co duše nahlodaná od virů?

Ideální je, když máte někoho, kdo je ochoten vás i v tomto společensky neuspokojivém stavu obejmout. Kdo je ochoten riskovat nákazu, aby vám dal naději, že i vy jednou přestanete smrkat a stanete se zase plnohodnotným člověkem. A bude věřit, že pokud to od vás chytne, tak mu to objetí vrátíte, až mu do postele přinesete čaj s citronem.

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.