Cykloprovoz k Luční a Labské boudě bude pokračovat

21. září 2010

Před rokem Správa Krkonošského národního parku na 12 měsíců zkušebně vyhradila dvě nové trasy pro cyklisty k Luční a Labské boudě. V průběhu celého roku jsme provoz na nich monitorovali. Na trase k Luční boudě registrovali jen minimum problémů. Naopak na trase k Labské boudě nerespektovali cyklisté podmínky provozu a často pokračovali na kole dál po turistických pěšinách zejména k prameni Labe, do Labského dolu nebo směrem na Dvoračky. S ohledem na tyto skutečnosti Správa KRNAP rozhodla o prodloužení cykloprovozu k Luční boudě na další tři roky, ale na trase k Labské boudě pouze na jeden rok.

V minulosti byly obě trasy předmětem řady diskusí. Přestože se jedná o asfaltované komunikace, kam mohou vjet vozy dopravní obsluhy, cyklisté po nich jezdit nemohli - Správa KRNAP tyto cesty k horským boudám jako cyklotrasy nevyhradila. Vzhledem k tomu, že se jedná o území I. zóny národního parku a obě cesty jsou slepé, existovaly obavy z nedovolených jízd dále po turistických pěšinách. Dalším důvodem byla snaha zamezit sešlapávání luk v okolí cest v době návštěvní špičky, při vyhýbání chodců jedoucím cyklistům. "Vyhrazení cyklotras Výrovka-Luční bouda a Zlaté návrší-Labská bouda považuji za jeden z nejvýznamnějších kroků Správy KRNAP v loňském roce," uvedl Jan Hřebačka, ředitel Správy KRNAP. "Přes tento vstřícný krok se ukázalo, že naše obavy nebyly zbytečné. Část návštěvníků, zejména na trase k Labské boudě, nerespektovala pravidla," dodal Hřebačka. Provozovatelé obou horských bud připravili prostory pro uschování kol a Správa KRNAP do terénu instalovala informační tabule k podmínkám provozu na těchto cyklotrasách. Dle našeho průzkumu věnovalo pozornost těmto informačním tabulím pozornost 75 procent projíždějících cyklistů. V oblasti u Luční boudy monitoring prokázal, že pouze 10 procent cyklistů nelegálně přijelo nebo naopak pokračovalo na Úpské rašeliniště a Kozí hřbety. U Labské boudy však více než jedna třetina cyklistů nerespektovala schválený režim provozu a pokračovala nebo naopak přijela od pramene Labe. Řada cyklistů pak nelegálně využívala turistické chodníky směrem na Dvoračky, po hraně Labského dolu nebo Labským dolem. "Vzhledem k výsledkům monitoringu jsme se rozhodli prodloužit provoz na víceméně bezproblémové trase k Luční boudě na další tři roky. Naopak na trase k Labské boudě prodloužíme provoz s ohledem na značnou míru neukázněných návštěvníků pouze o další rok. Po roce provoz na cyklotrase k Labské boudě opět vyhodnotíme a rozhodneme o jeho případném pokračování nebo ukončení," konstatoval Hřebačka. V okolí Labské boudy a Labské louky nainstalujeme další informační tabule a fyzické zábrany. Snížíme tak počet cyklistů, kteří by mohli porušovat režim cykloprovozu v této lokalitě z nevědomosti. Vůči těm, kteří budou porušovat režim vědomě, tj. přes informační tabule a fyzické zábrany, budeme postupovat ukládáním sankcí v přestupkových řízeních.
Jízda na kole je v národních parcích zakázána zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, mimo silnice, místní komunikace a místa vyhrazení se souhlasem orgánu ochrany přírody. Správa KRNAP již před 16 lety vyšla vstříc cyklistické veřejnosti a postupně vyhradila na území KRNAP cca 300 km cyklistických tras.

Spustit audio