Co by tomu dnes říkal Karel Kryl?

6. březen 2018

Je to nepochybně dáno 24. výročím odchodu Karla Kryla ze scény tohoto světa, které připadlo na 3. března. Ale myslím, že i aktuální události na politické scéně rozhýbávají vášně a v poslední době jsem mnohokrát na internetu, na sociálních sítích, i osobně, při rozhovorech s muzikanty a písničkáři, zaznamenal zajímavý dotaz typu: Co by Karel Kryl říkal tomu, co se dnes děje?

Podotýkám, že pořad Folková pohlazení je nestranný, snaží se ukázat hodnou muziku, podchytit ten proces, jak společné zpívání lidi spojuje a sbližuje. Nicméně podstatou lidového muzicírování a celého našeho žánru vždy byl názor. Ve folku jde o víc, než jen o muziku. Jde o sdělení.

Buřič rebel, geniální básník, charismatický zpěvák a originální melodik, občan Karel Kryl je v tomto s celým svým životním příběhem a tvorbou takřka posvátnou ikonou.

Ale myslím, že je špatné ptát se, co by tomu dnes říkal on... Hledejme, naslouchejme a učme se sami - vždyť on stále hovoří... Dnešní pořad budiž sestaven jen z jeho písní. Ať žije Karel Kryl.

Spustit audio