Cítím to jako závazek, říká herečka Simona Stašová - Šarmantní osobnost roku 2016

28. duben 2017

Vítězkou 21. ročníku celostátní rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku se stala herečka Simona Stašová. Hlavní cenu Zlaté slunce akademické sochařky Dagmar Štěpánkové - Černé převzala v pátek 28. dubna 2017 v královéhradeckém Kongresovém centru Aldis z rukou loňského vítěze, kardiochirurga profesora Jana Pirka.

Šarmantní osobnost roku je anketou, v níž hlasují posluchači Českého rozhlasu. Co pro vás toto ocenění znamená?
Je to krásné. Moc děkuji všem, kterým stálo za to poslat mi hlas. Budu se snažit nezklamat. Cítím to trošku jako závazek. Víte, já jezdím po vlastech českých se svými představeními a to určitě mezi mnou a diváky, a samozřejmě i posluchači, udělalo ten přátelský vztah. Vždycky hraji jako by to bylo poprvé, nebo naposledy. A vždy především myslím na diváky. Děkuji vám, přátelé, budu se dál snažit.


Rozhlasový mikrofon se vám dívá až do duše, tam nejde nic ošulit, žádnou mimikou, žádným gestem. Mikrofon je ouško posluchače a ten vnímá pravdu.Simona Stašová, Šarmantní osobnost roku 2016

Jaký je váš vztah k rozhlasu?
Před mikrofonem v rozhlase mám veliký respekt a vždy jsem měla. Rozhlasový mikrofon se vám dívá až do duše, tam nejde nic ošulit, žádnou mimikou, žádným gestem. Mikrofon je ouško posluchače a ten vnímá pravdu. Všechno co cítíte a co si myslíte, posluchač vnímá s vámi. Je to velmi intimní vztah mezi interpretem a posluchačem. Rozhlas mě provází už od mých studentských let na DAMU, kde jsme měli herectví před mikrofonem, a jsem ráda, že mě provází dodnes.

Záznam galavečera rozhlasové ankety Šarmantní osobnost roku 2016:

Jaký byl rok 2016, za který jste byla nominována?
Ten rok byl pro mě barevný, veselý i smutný, někdy rozkolísaný, někdy něžný, tak jako celý ten náš život. Důležité je vždycky se dívat na tu poloplnou sklenici a ne poloprázdnou, to jsem přebrala od svých rodičů a tím se snažím řídit. Radovat se hlavně z maličkostí, které jsou ve skutečnosti veliké, a ze kterých se skládá každý náš den. Třeba z toho, že nás nic nebolí, že máme fajn rodinu a že máme práci, která nás baví. To přece není málo.

Letošní galavečer Šarmantní osobnost roku se nesl ve znamení hesla: Všude dobře. Víme, že vaší velkou láskou je Itálie, chystáte se tam?
Ano, Itálie je opravdu můj druhý domov. Ale opravdu ten druhý. Herectví předpokládá mateřštinu, nechtěla bych hrát v Itálii malé role cizinek s akcentem. Proto se nikdy nemůžu cítit v Itálii úplně doma. Doma je pro mě jeviště a mikrofon a moji diváci a posluchači. A samozřejmě rodina. Do Itálie se jezdím nadýchnout jiné kultury, jiného myšlení, všechno omrknu, okouknu, načichám, a pak zase honem domů.

Simona Stašová je Šarmantní osobností roku 2016

Co vám v poslední době dělá radost
Mám čerstvě po premiéře nádherné tragikomedie Tennessee Williamse Skleněný zvěřinec. Čekala jsem léta, až do role matky Amandy patřičně dorostu, až do ní zestárnu. A jsem šťastná, že se diváci ohromně baví. Obklopila jsem se profesionály v čele s panem režisérem Vladimírem Strniskem, který ten humorný pohled na jednu neuvěřitelně zvláštní rodinu, kde se všichni poznáváme, dokázal spolu s námi divákům tak přesně předat. Hra je inspirovaná životem a mládím přímo samotného autora Tennessee Williamse a nedivím se, že se dodnes hraje s úspěchem po celém světě. Je málo takových vtipných a současně hlubokých her.

Co byste popřála našim posluchačům?
Krásné jaro, krásný pohled na život a vnitřní sílu. A taky trochu toho štěstí, bez kterého to nejde.

Vítězi ankety, která vznikla v hradeckém rozhlase v roce 1996, se za dobu jejího trvání staly významné osobnosti: Marek Eben, Zdeněk Svěrák, Květa Fialová, Radovan Lukavský, Marie Rottrová, Karel Gott, Jan Petránek, Václav Větvička, Hana Maciuchová a další.

autor: KLO
Spustit audio