Chystaná oprava školy v Nechanicích za zhruba 30 miliónů korun se zatím neposouvá ani o píď

20. leden 2018 09:30

Město je sice připraveno a 15. února loňského roku podalo žádost o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu s tím, že v září bude mít jasno, jenže ministerský verdikt ani po dalším čtvrtroce stále nepadl. Na administrativní rozhodnutí škola čeká už jedenáct měsíců, na všechno další bude mít jen pár týdnů. Pracovat se má začít už v květnu. 

„Takové čtyři měsíce před realizací, před začátkem, bychom měli mít jasno, abychom opravdu vše detailně připravili," odhaduje ředitelka školy Hana Špatenková.

A starosta Jiří Pechar z Volby pro budoucnost k tomu dodává, že město už musí jednat - i když vlastně neví, jestli to všechno bude mít nakonec smysl: „Bez ohledu na to, jestli dostaneme kladné rozhodnutí nebo ne, tak budeme teď v měsíci lednu vypisovat výběrové řízení na vlastní stavební práce. Protože to výběrové řízení potrvá, odhadujeme, minimálně čtyři až šest týdnů, když se nikdo nebude odvolávat."

Práce by měly začít v květnu a všechno zásadní se má dít v červnu, červenci a v srpnu.

A nebude toho málo, popisuje starosta Jiří Pechar: „Mělo by dojít k odstranění střechy a stropu, vybudování nového stropu, vyzdění dalšího třetího patra, další strop a střecha. Po tuto dobu nebude umožněn přístup osob."

Učitel by měl být ve škole dětem víc průvodce než dozorce

Zatímco děti ve škole zatím o stěhování podle ředitelky moc nevědí a nemluví o něm, škola s městem hledají všechny možné varianty. Připraveni musí být úplně na všechno - stěhování pomůcek, které mají mnohdy už i historickou hodnotu, uskladnění vybavení z odborných učeben a samozřejmě hledání náhradních prostor pro výuku.

A to se ještě může stát, že se vzhledem ke zpožděnému ministerskému razítku všechno přesune i do podzimu, připouští ředitelka Hana Špatenková: „I to se může stát. A trošku si myslím, kdyby ten stavební zásah byl natolik ohromný, tak bychom museli i září nějakým způsobem vyřešit."

A zase je tam ten otazník - „nějakým způsobem". Všemu nenahrávají ani další detaily - podle starosty je potřeba některé druhy specifického stavebního materiálu objednat co nejdřív, protože objednávky na poslední chvíli jsou pak násobně dražší. A protože město zatím neví, jestli dostane dotaci, neví tím pádem ani to, jestli školu opraví a nemá proto vlastně ani úplně vyjasněné všechny kapitoly rozpočtu, ze kterého by muselo opravy spolufinancovat.

děti - ve škole - domácí vzdělávání

Minsiterstvo pro místní rozvoj, které o dotaci rozhoduje, zdržení vysvětlilo. Slovo má Vilém Frček z odboru komunikace: „Výzva číslo 47, do které byl daný projekt podán, je stále vyhodnocována. Protože v ní bylo zaregistrováno značné množství, více než 650 projektů. V současné době zbývá vyhodnotit několik desítek projektů."

Rozhodnutí o poskytnutí dotace pak bude podle ministerstva vydáno do dalších dvou měsíců od schválení k financování.

autor: lcz
Spustit audio

Související