Chránila bych žraloky. Jezme naše ryby. MUDr. Kateřina Cajthamlová o žraločím a rybím mase
Už od začátku roku nám i vám radí doktorka Kateřina Cajthamlová, jak se dostat do kondice. Snaží se o to i 7 rozhlasových pracovníků, kteří se snaží zlepšit nejen těla podle svých představ, ale také se naučit správně stravovat a relaxovat. A tak se dostáváme i k odpovědím na vaše konkrétní dotazy. Tady je jeden z nich. Týkal se konzumace rybího a žraločího masa.
,,Žralok není ryba, ale paryba! Je to velice starý organismus, který se dokonale adaptoval na své životní prostředí. Bohužel v současnosti, vzhledem k různým hororům a lovům žraločích ploutví, může žralok i vyhynout. Proto považuji za zbytečné konzumovat žraločí maso," vysvětluje MUDr. Kateřina Cajthamlová.
Žraločí chrupavky nejsou rybí chrupavky, ale obsahují tentýž kolagen.MUDr. Kateřina Cajthamlová
A co říká MUDr. Kateřina Cajthamlová na rybu ,„pangas"?
„Tato ryba se u nás prakticky nedá koupit jako normálně odlovená. Jde o ryby z chovů. A vzhledem k tomu, že u těch chovů neznáme jasně původ, tedy nevíme přesně odkud ryba je, tak já bych se trošku bála, že ty ryby mají nedostatek pohybu. A nevíme také, čím jsou krmeny. Já bych tuto rybu nekupovala. Maso rozhodně nebude tak kvalitní, jako u našich ryb. Myslím si, že náš pstruh, nebo jiné sladkovodní ryby, tuhle rybu rozhodně nahradí," usmívá se MUDr. Kateřina Cajthamlová.

Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.