Chránila bych žraloky. Jezme naše ryby. MUDr. Kateřina Cajthamlová o žraločím a rybím mase
Už od začátku roku nám i vám radí doktorka Kateřina Cajthamlová, jak se dostat do kondice. Snaží se o to i 7 rozhlasových pracovníků, kteří se snaží zlepšit nejen těla podle svých představ, ale také se naučit správně stravovat a relaxovat. A tak se dostáváme i k odpovědím na vaše konkrétní dotazy. Tady je jeden z nich. Týkal se konzumace rybího a žraločího masa.
,,Žralok není ryba, ale paryba! Je to velice starý organismus, který se dokonale adaptoval na své životní prostředí. Bohužel v současnosti, vzhledem k různým hororům a lovům žraločích ploutví, může žralok i vyhynout. Proto považuji za zbytečné konzumovat žraločí maso," vysvětluje MUDr. Kateřina Cajthamlová.
Žraločí chrupavky nejsou rybí chrupavky, ale obsahují tentýž kolagen.MUDr. Kateřina Cajthamlová
A co říká MUDr. Kateřina Cajthamlová na rybu ,„pangas"?
„Tato ryba se u nás prakticky nedá koupit jako normálně odlovená. Jde o ryby z chovů. A vzhledem k tomu, že u těch chovů neznáme jasně původ, tedy nevíme přesně odkud ryba je, tak já bych se trošku bála, že ty ryby mají nedostatek pohybu. A nevíme také, čím jsou krmeny. Já bych tuto rybu nekupovala. Maso rozhodně nebude tak kvalitní, jako u našich ryb. Myslím si, že náš pstruh, nebo jiné sladkovodní ryby, tuhle rybu rozhodně nahradí," usmívá se MUDr. Kateřina Cajthamlová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.