Chlapi nebrečí! Mají se i muži hlásit ke svým emocím?

14. únor 2018

Radioporadna s psychiatrem a sexuologem MUDr. Janem Zbytovským. Téma: archetypy ve vztazích. 

Zažitá věta „chlapi nepláčou“ je naprostý nesmysl a zřejmě už se nedopátráme, který cynik ji vymyslel. Vždyť se jen ohlédněme na opravdové muže v dějinách našeho národa. Slzy vzteku, vzdoru a bezmoci můžeme pozorovat v očích mnoha mužů na dobových záběrech z roku 1938 při vyhlášení mobilizace, nebo při srpnové invazi v roce 1968.

Bezmoc, vztek, lítost, dojetí, to vše může dohnat muže k slzám. A i když si je neradi připouští, přesto pro ně znamenají úlevu v určité životní situaci. Rozhodně nejsou náznakem slabosti, ale toho, že i muži mají své city.

Ženy pláčou pětkrát častěji

Slzy v očích ženy nejsou ničím výjimečným. Ať už se jedná o slzy falešné, hysterické nebo upřímné. Prostě jsou jevem zcela obvyklým.

Podle statistik ženy pláčou v průměru pětkrát častěji (samozřejmě existují i výjimky) než muži. Mají k tomu dokonce lépe vyvinuté slzné kanálky.

Muži a emoce

Zajímavé je také zjištění, že v dětském věku, zhruba do třinácti let, brečí chlapci stejně často jako dívky. Až stoupajícím věkem se tato situace mění.

Muži nebrečí pro každou hloupost

Když už se v očích muže objeví slzy, jde většinou opravdu o velmi vážné důvody. Muži nebrečí pro každou hloupost a už vůbec ne z důvodu citového vydírání (existují samozřejmě výjimky).

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související