Chcete si ověřit skvostnou akustiku smiřické kaple? Stačí málo, zazpívejte si tam!

7. prosinec 2021

Kaple Zjevení Páně ve Smiřicích je od roku 1995 národní kulturní památkou. Je slavná především díky svému neobvyklému půdorysu ve tvaru osmicípé hvězdy, a pyšní se také Brandlovým oltářním obrazem Klanění Tří králů, který je od roku 2006 rovněž národní kulturní památkou, zahrnutou do souboru barokních oltářních obrazů Karla Škréty a Petra Brandla. 

Redaktorka Romana Joudalová se s průvodkyní Ladislavou Reichovou vydala obdivovat spíš skryté půvaby kaple. Vystoupaly po točitém dřevěném schodišti do panské oratoře a pak ještě výš, až k maličkým varhanám, kde je nejlepší místo pro ověření skvělé akustiky vrcholně barokního prostoru kaple.

Čtěte také

V sobotu 11. prosince 2021 k tomuto unikátnímu nástroji usedne varhaník profesor Václav Uhlíř a rozezní ho, aby doprovodil zpěv Smíšeného sboru Smetana z Hradce Králové, který svůj Vánoční koncert přednese pod vedením sbormistra Jana Jiráčka. Zazní slavná Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Od 19 hodin jste srdečně zváni.

O vybudování smiřické Kaple Zjevení Páně se zasloužil hrabě Jan Josef ze Šternberka (1671-1700). Základní kámen byl položen roku 1699. Roku 1711 se v kostele už křtilo.

Stavbu a především výzdobu interiéru pak dokončila jeho dcera hraběnka Marie Terezie Violanta ze Šternberka. Interiér má jednotnou vrcholně barokní výzdobu. Autorem většiny maleb je Petr Brandl. Ve výzdobě se častokrát se objevuje motiv osmicípé hvězdy, heraldický symbol rodu Šternberků.

Klenba ve tvaru osmicípé hvězdy - Kaple Zjevení Páně Smiřice

Autorství projektu kaple nejde spolehlivě určit, neboť stavební plány a písemnosti ke stavbě se nedochovaly. Bývá přisuzováno Kryštofu Dientzenhoferovi (1655-1722) nebo Janu Blažeji Santinimu (1677-1723), stavba vykazuje prvky typické pro oba slavné stavitele.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.