Cestující MHD v Hradci Králové čeká od nového roku několik novinek a oslavy jednoho výročí

28. prosinec 2018 09:58

Cestující, kteří teď na konci roku využívají městskou hromadnou dopravu v Hradci Králové, musí počítat se změnami v jízdním řádu. Například na Silvestra pojednou pravidelné linky pouze do 19:00 hodin. Od nového roku pak Dopravní podnik města chystá několik novinek a oslavy jednoho kulatého výročí. 

90 let křižuje Hradec Králové veřejná doprava. Gočár plánoval pro město tramvajovou linku

Historické a moderní vozy Dopravního podniku města Hradec Králové

Autobus, trolejbus i stále populárnější elektro-bus. Tím vším se můžete po Hradci Králové svézt veřejnou dopravou. A možná si ani neumíme představit, že by taková hromadná doprava v našich městech neexistovala. V Hradci Králové už funguje dokonce neuvěřitelných 90 let.

„V pátek 28. prosince a v pondělí 31. prosince jsou školní prázdniny, tudíž městská hromadná doprava jede podle druhého sloupce v jízdním řádu, tedy omezení dopravy - školní prázdniny," upozorňuje na změny v jízdním řádu MHD Leo Sedláček z hradeckého Dopravního podniku.

„Ony ty prázdniny jsou ještě také po Novém roce ve středu 2. ledna 2019. My je ale nedržíme a dopravu už pustíme naplno, ostatně jako každý rok. Protože tam už je zájem o dopravu větší. Studenti se vrací na internáty a na koleje. Tedy 2. ledna už jedeme podle normálního jízdního řádu, přestože školy nevyučují," vysvětluje Leo Sedláček.

Nové vozy městské hromadné dopravy v Hradci Králové

Cestující také musí počítat se speciálním provozem na Silvestra i na Nový rok.
„Pravidelný provoz MHD končí v 19:00 a dále se jede podle zvláštního jízdního řádu na vybraných linkách. A po půlnoci jedou noční linky. Na Nový rok 1. ledna začíná doprava na některých linkách v 6:00 a na ostatních linkách potom v 8:00 hodin."

Které linky to jsou si cestující konkrétně mohou najít na vývěskách zastávek, nebo na webu dopravního podniku.

Leo Sedláček ještě upozorňuje na posílení dopravy v souvislosti s konáním novoročního ohňostroje: „Děláme posily, využijeme kloubové autobusy, aby kapacita přepravy byla větší. Myslím si, že odvezeme všechny zájemce. I když prosím o pochopení, když se několik tisíc lidí najednou po skončení ohňostroje dostaví na zastávky MHD, tak to přeci jen chvilku potrvá, než je všechny odvezeme domů."

Elektrobus v Hradci Králové

Do nového roku Dopravní podnik vstupuje také s letos pořízenými dieslovými autobusy, několika eletrobusy a také trolejbusy parciálním pohonem.

HOPON. To je nový platební a jízdenkový systém pro MHD v Hradci Králové přes chytrý telefon

Aplikace Hopon

Provozovatelé systémů veřejné hromadné dopravy jsou již léta vedeni snahou usnadnit odbavení cestujících s využitím moderních technologií. Inteligentní mobilní platforma pro nákup jízdenek v městské hromadné dopravě HopOn® posouvá tento proces na novou úroveň.

Na dobudované trolejbusové trati do lokality Pod Strání pak podle ředitele Zdeňka Abrahama plánuje zahájení provozu: „Tam jsou v současné době nějaká schvalovací období, termíny, které jsou stanoveny drážním úřadem. Takže od února začneme jezdit jak linky Pod Strání, tak nové linky, které vznikly Na Plachtě."

A rok 2019 bude i výročním pro trolejbusovou dopravu v Hradci Králové.

„Protože před 70 lety začaly v Hradci Králové jezdit trolejbusy, tak chystáme na 18. května 2019 Den otevřených dveří trolejbusů a budeme slavit toto výročí," uzavírá výhled do příštího roku Zdeněk Abraham.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související