Cestovatel Jakub Zahradníček nedá dopustit na africké kozy!

28. srpen 2015

Cestovatele, kteří se vydají do Afriky, upoutají nejen krásné divoké šelmy, sloni a další volně žijící zvířata, ale také docela obyčejné kozy, které potkávají v afrických vesnicích. Tahleta rohatá zvířata obdivoval nedávno například náruživý cestovatel Jakub Zahradníček. Jak sám říká,jeho druhým domovem je Keňa.

"Příležitost pozorovat africké kozy mám velmi často a musím říct, že jsou hodny uznání. Například to, z jakého mála jsou kozy schopné přežít. Na smetištích spásají igelitové pytlíky, v centrech měst seždibují každé stéblo seschlé trávy, v pouštích na severu přechroustávají kameny. A daří se jim. Nebo to, s jakým klidem a jistotou se pohybují v městské dopravě a přecházejí dálnici. Viděl jsem spoustu přejetých psů nebo zeber, ale ani jednu kozu", říká Jakub Zahradníček.

Nevěsta za cenu 200 koz

"Je vidět, že lidé tu mají ke kozám vztah. Na keňském pobřeží jsme třeba pravidelně potkávali skupinku místních chlapíků, kteří na pláži venčili strakatou kozu a ta za nimi běhala jako pes. Lidé si koz hledí, protože právě v nich mají velmi často uložen svůj majetek a šikovní obchodníci dokáží do koz výhodně investovat a pak je ve správnou chvíli a ve správné části země se ziskem prodávat. Kozami (nebo krávami a velbloudy) se taky platí za nevěstu a kolikrát to není žádná láce - dobrá nevěsta může přijít i na dvě stě koz", doplňuje Jakub Zahradníček.

Kozy v Zambii

Koza je velmi rozšířené zvíře - setkáte se s ní snad ve všech končinách světa. Jen v Africe žije 11 plemen těchto užitečných zvířat.

Královédvorská ZOO chová natolik krotké stádečko koz, že si zvířata mohou pohladit i děti.

Stačí, když vystoupají tři malé schůdky, přelezou nízký proutěný plot a už se ocitnou v jejich ohradě.

Ale pozor, pro pamlsek se musí nejprve zastavit v pokladně nedaleké galerie.

Jak připomíná tisková mluvčí zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem Simona Jiřičková, k mání tam je speciální Kozí mlsáníčko. Krmení zvířat z "vlastních zásob" mají totiž návštěvníci zakázané!

autor: DV
Spustit audio