České ekonomice se daří, obce ale mají problém sehnat firmy na opravy veřejného majetku

4. březen 2018 11:00

Nezaměstnanost je na historickém minimu. Má to ale i své stinné stránky, své by o tom mohli vyprávět starostové měst a obcí. Pro ně je totiž stále složitější sehnat firmy, které by byly ochotné provést plánované opravy veřejného majetku, například škol, mostů nebo silnic. 

Stále častěji se tak stává, že se do výběrových řízení například na opravu školy nebo chodníku nikdo nepřihlásí.

„V loňském roce nedostatek stavebních kapacit naše akce významně ovlivnil. Dám konkrétní příklad. Vypsali jsme výběrové řízení na rekonstrukci lávky u čistírny, byla to zakázka kolem 3 milionů korun a nikdo se nám nepřihlásil," říká starostka Hronova Hana Nedvědová z Hnutí Patrioti.

Město tak muselo výběrové řízení opakovat. Podobně je to v poslední době i u jiných zakázek. „Já si pamatuji na radnici léta, kdy všechny firmy sháněly práci. Netrhly se tady dveře a říkali nám, poptejte nás, my se přihlásíme s dobrou cenou. A teď je to obráceně. Já obvolávám firmy a říkám jim, budeme vypisovat výběrové řízení, prosím vás, přihlaste se. Aby to, na co máme v rozpočtu peníze, se vůbec zrealizovalo."

Malíř

Ještě větší problém mají města a obce v případě, že jde o specializovanou zakázku.

Jednu zkušenost za všechny popisuje nezávislá starostka obce Vilantice Dagmar Jarošová. „Poptávali jsme například firmy na opravu hřbitovní zdi, která je zároveň v památkové zóně. A tam nám to způsobilo opravdu velký problém."

V Častolovicích sice zatím problém s velkými zakázkami neměli, složitější je ale podle starosty Zdeňka Prause z Hnutí ANO sehnat řemeslníky na drobné opravy. „Instalatérství, vodaři, elektrikáři, tam je ten úbytek značný. A přivézt ty řemeslníky sem, aby udělali práci, je stále horší."

Dělník, řemeslník, práce, stavba (ilustrační foto)

Ve výhodě jsou pak města, kde jsou řemeslníci přímo zaměstnanci úřadu, tak jako například v Miletíně na Královédvorsku.

„Máme stavební četu, která se skládá z několika řemesel. Takže na ty drobnější a střední akce používíme naši pracovní četu. Víme, že to bude dobře udělané a že to bude levně udělané," popisuje starosta Miletína Miroslav Nosek z Hnutí STAN.

Problém najít spolehlivé řemeslníky platí samozřejmě i pro nestátní sektor.

Potvrzují to například zkušenosti správce renesančního zámku Doudleby nad Orlicí Petr Dujky. „V tomto regionu, kde vlastně je boj o pracovní sílu, tak je velký problém někoho sehnat. Buď nějakou dobrou, nebo v současné době jakoukoliv firmu."

Situace se pravděpodobně nezlepší ani letos a je tak možné, že se některé z naplánovaných akcí nepodaří provést. To ale může znamenat také to, že investor přijde o už přislíbenou dotaci.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související