Nezaměstnanost je na rekordně nízkých hodnotách. A stává se brzdou pro zaměstnavatele

13. červenec 2017

V Královéhradeckém kraji stále ubývá lidí bez práce. Nezaměstnanost v regionu už několik měsíců klesá, v červnu se zastavila na hodnotě 2,7 procenta. Čísla zveřejněná Úřadem práce jsou rekordně nízká. Někteří zaměstnavatelé mají dokonce problém s tím, aby volné pozice obsadili.

Lidí bez práce v Královéhradeckém kraji bylo v červnu 10 500, i to je historicky nejnižší hodnota, říká ředitel Úřadu práce v Královéhradeckém kraji Martin Horák: „Už v minulém měsíci jsme byli na historických rekordech. Rozhodně za celý kraj šla ještě nezaměstnanost dolů, takže jsme v podstatě od 90. let takovou nezaměstnanost neměli. S výjimkou okresu Hradec Králové, který měl v roce 2008 ještě nezaměstnanost o něco nižší."

Čtěte také

Oproti květnu lidí bez práce ubylo ve všech pěti okresech Královéhradeckého kraje. Už několik měsíců tak někteří zaměstnavatelé pracovníky shání marně.

„V současné době je ta nízká nezaměstnanost brzdou pro zaměstnavatele k nějakému dalšímu rozvoji, protože hlad po pracovnících je opravdu obrovský. A oni mají opravdu problém získat zaměstnance," říká Martin Horák.

Nezaměstnanost v kraji klesla na historické minimum

Nedostatek pracovníků se projevuje i u sezónních prací. To pociťují například někteří ovocnáři, kteří nemůžou sehnat brigádníky: „Něco mezi 15 - 20 procenty z toho celkového počtu volných míst tvoří právě tyto sezónní práce. A současně to jsou práce na které mají zaměstnavatelé také obrovský problém získat pracovní sílu. Třeba ovocnářství bylo v minulosti řešeno zahraničními pracovníky."

To potvrzuje vedoucí ovocnářství zemědělského družstva Dolany na Náchodsku Jiří Fišer: „Bohužel v České republice už není zájem o práci na sezónu. A je to velký handicap. Musíme se poohlížet po zahraničních pracovnících. Teď čerpáme agenturní pracovníky z Ukrajiny."

Ředitel hradeckého krajského úřadu práce Martin Horák nepředpokládá, že se nízká hodnota nezaměstnanosti během července nějak dramaticky změní.

autor: ova
Spustit audio