Budova hradecké Filozofické fakulty se pyšní zlaceným zábradlím jako má střecha Národního divadla

22. září 2022 11:56

Studenti Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové se po dvou letech znovu učí v budově na náměstí Svobody, která prošla celkovou rekonstrukcí za 217 milionů korun. Při slavnostním otevření si kromě prohlídky veškerých prostor jednotlivé katedry pro návštěvníky připravily i různé aktivity, kterými ukázaly svoji práci. 

Čtěte také

„Vytvořte prosím trojice, ve kterých budou vždy tři politické strany. Mezi sebou si rozdělte jakýmkoliv způsobem, kterou stranu chcete reprezentovat.“ Simulace sestavení povolební koalice - jedna z aktivit, kterými jednotlivé katedry Filozofické fakulty představují veřejnosti při slavnostním otevření budovy svou práci a zaměření. V tomto případě katedra politologie.

Dohodnout vládu města, mimochodem těsně před nadcházejícími komunálními volbami, si zkusili také Bára, Kája a Dominik.
„Já ti nechám víc křesel ve vládě.
„Kolik nabízíš ministerských postů?
„Tobě šest a pro mne čtyři. Spojili jsme se dvě menší strany.

„Tak to je výsledek, který bychom očekávali při takovém neobvyklejším přístupu tvorby koalic, zní hodnocení z katedry politologie.

Návštěvníci mohli nahlédnout také třeba do archeologických laboratoří. Budova z roku 1900 byla těsně před opravou v téměř havarijním stavu, což pro porovnání dokládaly vystavené fotografie.

Například v místě bývalé tělocvičny je teď nově knihovna, místo uhelných skladů zase bistro.

Čtěte také

„Vedle rekonstrukce vnitřních prostor jsme přistavěli také úplně nové kříslo budovy. Díky té přístavbě máme zhruba o 150 míst pro studenty více, protože jsme sem museli nastěhovat celý Ústav sociální práce, který byl dříve dislokován v jiné budově. Takže díky této nové přístavbě jsme teď celá fakulta pod jednou střechou, vysvětluje děkan fakulty Jan Prouza.

Zajímavostí oprav je zábradlí na střeše budovy - během prací se totiž zjistilo, že kdysi bývalo pozlacené. „Aby ta budova odpovídala co nejvíce tomu, jak vypadala původně, tak jsme museli zajistit i opravu onoho zábradlí. Je zrenovováno a pozlaceno. Jsme jedna z mála filozofických fakult, která se může pyšnit zlaceným zábradlím. Které je podle odborníků propracovanější než na Národním divadle v Praze.

Veškeré práce na rekonstrukci budovy Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové na náměstí Svobody trvaly dva roky a vyšly na 217 milionů korun.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související