Brno je pro mě srdeční záležitostí, říká herec Zdeněk Junák

23. říjen 2019

Herec a rozhlasový moderátor Zdeněk Junák před lety řekl své mamince, že se na venkov už nikdy nevrátí, že zůstane v Brně. V současné době hraje v Městském divadle Brno a je také členem kapely Vinařští romantici. V Českém rozhlase Brno moderuje pořad Srdcovky Zdeňka Junáka. Zároveň je občasným hostem v pořadu Humoriáda, který vysílají všechny regionální stanice Českého rozhlasu. Největší popularitu mu ale přinesla role praporčíka Josefa Ambrože v seriálu Četnické humoresky.

Herec Zdeněk Junák pochází z venkova, ale od chvíle, kdy přišel studovat do Brna, zůstal tomuto městu věrný. Do pražských divadel dostal během své herecké kariéry dvě nabídky, ale vždy jim odolal: „Brno je pro mě srdeční záležitostí. Mám zde kamarády, rodinu i doktory. Jsem moc rád, že bydlím v centru města, nevadí mi ani tramvajové zvonění ani houkající sanitky,“ svěřil se Luboši Xaverovi Veselému.

Dědictví aneb Kurvahošigutntág a Četnické humoresky

První roli, která Junákovi přinesla popularitu, získal díky svému kamarádovi a profesorovi z JAMU Bolku Polívkovi roli ve filmu Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutntág: „V roce 1993 mě můj dobrý přítel a kolega Bolek Polívka, kterého oslovuji profesore, protože mě učil na JAMU, dohodil režisérce Věře Chytilové do prvního dílu filmu Dědictví aneb Kurvahošigutntág. Dostal jsem roli Igorka, člověka, který naháněl kunčafty, no a potom už mě lidé začali poznávat i na ulici,“ říká herec.

Největší popularitu mu však přinesl seriál Četnické humoresky a role praporčíka Ambrože. „ Seriál Četnické humoresky se měl původně točit v pražských studiích, ale nějak se to režisérovi Antonínu Moskalykovi nepodařilo prosadit, neuspěl ani v Ostravě. Až ředitel tehdejšího brněnského televizního studia na seriál kývnul. Antonín Moskalyk se potom šel podívat na herce Erika Parduse, s kterým jsem tenkrát hrál v divadle. Po představení s ním šel do klubu a řekl mu, ať s sebou přivede Junáka a Antalovou, a tak jsem se dostal k roli praporčíka Ambrože,“ přibližuje Junák.

Zdeněk Junák a Český rozhlas

Na vlnách Českého rozhlasu Brno moderuje pořad Srdcovky Zdeňka Junáka. Za tuto příležitost je vděčný, protože má rád lidi a rád si s posluchači povídá. Scénář, který  dostává, často oživí i svými historkami. Další pořad, kde mohou posluchači Zdeňka Junáka slyšet v Českém rozhlase, je Humoriáda, kterou moderují Patrik Rozehnal a Pavel Kučera.

„Na tento pořad se nemusím nijak zvlášť připravovat. Dopředu dostávám rozpis scének s herci, kteří v nich budou hrát. Já už potom jen reaguji na otázky moderátora. V Humoriádě je pohoda, protože pořad to nese už ve svém názvu, je to zkrátka o humoru a velmi rádi se tam smějeme. Já vím, že ne vždy je do smíchu. Samozřejmě, že má každý nějaké problémy, ale ty nevyřešíme, když budeme jako škarohlídi. To by bylo jedině horší,“ říká Zdeněk Junák.

Chcete-li vědět, co jsou to oprašovačky nebo v jakém seriálu v současné době Zdeněk Junák dabuje, poslechněte si celý pořad.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.