Botanická zahrada v Liberci je nejstarší zahradou u nás. Má plno rekordů a kuriozit

8. červenec 2016
Česko – země neznámá

Největší český pavilon leknínů nebo největší přesličkový porost v Evropě. Nejen to, ale i řadu dalších nevšedností a zajímavostí ze světa flóry všech kontinentů ukrývá za svými zdmi nejstarší botanická zahrada v České republice. Najdete ji v Liberci, jen kousek od zoologické zahrady.

V osmi navzájem propojených pavilonech jsou tisíce botanických pokladů. Například v pavilonu pojmenovaném Pravěk se můžete vrátit daleko do minulosti a podívat se do světa obřích přesliček a pravěkých kapradin. Svůj vlastní pavilon mají v zahradě i chytré masožravky, které návštěvníky nepřestávají fascinovat.

Keř čajovníku nebo dechberoucí kamélie najdete zase v pavilonu Květnice, díky kterému se přenesete do dalekého Hong Kongu. Můžete se tam ale pokochat i pohledem na pomerančovníky a citrusovníky.

Pavilon kaktusů

Ujít si nenechte ani teplý a vlhký pavilon asijských a afrických tropů s obrovskými bambusy, rostlinami banánovníku, papáji, mohutnými liánami nebo takzvanými stromovými škrtiči.

Prohlídku liberecké botanické zahrady můžete zakončit třeba u pestrobarevných akvárií, která představují život v podmořském světě s exotickými rybkami, murénou a dokonce i rejnoky.

Spustit audio