Blíží se letní sezóna na koupalištích. Většina jich je v kraji po technické stránce připravena

5. červen 2023 09:31

Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín i letos upozorňuje, aby si lidé při napouštění bazénů dávali pozor na velký odběr vody. Pokud by se v menší obci rozhodlo plnit bazén třeba dvacet lidí najednou, může to způsobit výpadky dodávek pitné vody. Úplně jednoduché není ani napouštění velkých bazénů na koupalištích. I tam musí často využít vodu z vodovodního řadu. 

Zatímco třeba na hradecké Flošně už jede sezóna ve vyhřívaném bazénu naplno, další bazény v kraji v těchto dnech právě napouštějí vodu.

Čtěte také

Třeba v Lodíně na Královéhradecku s tím začali v pátek a podle ředitele areálu Martina Korbela to nějakou dobu potrvá. „Napouštění bazénu obnáší přibližně deset dní, kdy musíme napustit 2 300 kubických metrů vody.“

Pokud si představujete napouštění bazénu tak, že někdo přijde a otočí kohoutkem, tak máte částečně pravdu - Lodín, stejně jako většina dalších koupališť v kraji, bude plný vody z vodovodu.

Ale jen samotné otočení kohoutku nestačí, popisuje Martin Korbel. „Musím si vyjednat vteřinovou litráž vody předem na VaKu. A VaK mi pak vodu dodává a dle tlaku vody automaticky reguluje, kolik mi v jednotlivou chvíli vlastně může dát.

Čtěte také

A důvod je jednoduchý - je potřeba zajistit, aby napouštění areálu nesebralo vodu celé obci. „Přesně tak. Nejen v celé vesnici, ale i v části kraje. Takže se to vše reguluje online přes elektronické šoupě.

Podobné starosti už mají za sebou v Hostinném na Trutnovsku, kde mají vodu už víc než týden napuštěnou.

Správkyně areálu Lenka Trejtnarová měla situaci přeci jen o něco jednodušší, než třeba právě v Lodíně. „Vzhledem k tomu, že VaK je městskou organizací, tak samozřejmě musíme o tom informovat, že bude větší odběr, ale bereme vodu normálně z vodovodního řádu.

Čtěte také

Samotnému napouštění předcházely ve všech areálech opravy a přípravy včetně dezinfekce, teď už zbývá jen počkat na to, až se voda prohřeje. Některá koupaliště tomu pomáhají solárním ohřevem, v Hostinném - ale i v dalších areálech v Podkrkonoší - to mají složitější.

„Tady se ani přes léto voda moc nevyhřeje. Teď už je napuštěno téměř 14 dní a voda má kolem 20 stupňů, říká Lenka Trejtnarová.

Většina koupališť v Královéhradeckém kraji chce se sezónou začít v nejbližších dvou týdnech.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související