Bledule lákají na jarní procházku do údolí řeky Březné na Olomoucku

25. březen 2014
Česko – země neznámá

Páteří rozsáhlého přírodního parku na rozhraní šumperského a ústeckorlického okresu je údolí řeky Březné. Úzká soutěska provází Březnou od města Štíty až po její soutok s Moravskou Sázavou. Díky omezení výstavby se tu zachoval unikátní přírodní biotop, který turisté začali objevovat teprve před nedávnem.

Za zachování původního přírodního rázu může kupodivu projekt na vybudování přehradní hráze u Hoštejna, který vznikl už ve dvacátých letech minulého století a měl navazovat na stavbu kanálu Odra - Labe - Dunaj. Ke stavbě nakonec nedošlo a na papíře zůstalo i propojení Štítů s Hoštejnem železnicí. Územní plán se stavbou stále ještě počítá, a tak je na celé údolí uvalena stavební uzávěra znemožňující výstavbu a paradoxně chránící celou oblast.

Údolí Březné je pozoruhodným biotopem mnoha rostlinných a živočišných druhů. Podmáčené louky jsou zjara domovem spousty zajímavých rostlin, z nichž velká část patří mezi kriticky ohrožené. Například tu každý rok kvetou tisíce bledulí. Právě toto údolí je místem s jedním z největších výskytů této chráněné jarní rostliny v širokém okolí.

Bledule v údolí Březné

Cestou údolím narazíte i na sruby trampů a malebnou osadu

Významná je zdejší krajina také pro ptáky. Pravidelně zde hnízdí čáp černý, žijí tu volavky, dá se tady spatřit ledňáček a mnoho zpěvných ptáků. O přirozenou regulaci se starají dravci a také sovy. Žije tady ale i řada plazů a obojživelníků. Zjara je silnička procházející údolím doslova zaplavená skokany a dalšími druhy žab. K vidění jsou i čolci a mloci.

Celým údolím dnes prochází cyklotrasa vedoucí od Hoštejna do Štítů s odbočkou na nejvyšší horu okolí - Lázek - či do Jedlí a Zábřeha. Turistické trasy míří rovněž na vrchol hory, ale také po stopách partyzánských oddílů, kterým se tento kraj stal za II. světové války domovem.

Kromě toho je toto místo zaslíbené trampům, kteří zde už ve čtvrté generaci obývají pár srubů. Malebná je i jediná osada uprostřed údolí s názvem Drozdovská Pila. Kdysi to byly vyhlášené klimatické lázně. Jejich sláva už bohužel pominula, ale i dnes poskytuje unaveným poutníkům občerstvení místní hostinec.

autor: kbz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.