Arthur Sniegon pomáhá zachránit slony. Na černém kontinentě jich ochranu potřebují tisíce

23. červen 2018 10:34

Dnešní zastavení v Safari Parku Dvůr Králové prožijeme ve společnosti mladého cestovatele Arthura Sniegona. Do zoo přijel z Třince a představil tam svůj dokument „Zde jsou sloni". Film vznikl ve střední Africe, kde na horském kole, v kajaku nebo v primitivních dopravních prostředcích absolvoval expedici dlouhou 8 000 km a procestoval 7 zemí.

Po návratu domů založil projekt "Save Elephants" a rozhodl se, že bude s maximálním nasazením pracovat pro záchranu těchto v Africe nejohroženějších zvířat.

Zatímco královédvorský safari park pečuje o dva africké slony, na černém kontinentě čekají na ochranu tisíce slonů. S Arthurem Sniegonem natáčela rozhovor redaktorka Dana Voňková.

Typickými znaky pro slony, kteří jsou největšími suchozemskými savci, jsou přeměněné horní řezáky v kly a pohyblivý chobot, který vznikl srůstem a prodloužením horního pysku a nosu.

Kůže chobotu, boků těla a končetin dosahuje tloušťky 3 cm.

Mládě váží po příchodu na svět zhruba 100 kg a na výšku měří 1 metr. Mateřské mléko pije tlamou, chobot se naučí používat až ve 3 měsících.

Sloni patří v současné době k nejohroženějším africkým zvířatům. Největší podíl na jejich úbytku mají pytláci a překupníci. Člověk jim škodí také tím, že staví ploty, silnice, rozšiřuje města a vesnice a zabírá stále víc a víc divoké přírody.

Čtěte takéSave Elephants, z. s.

Uvádí se, že za posledních 100 let představuje snížení stavů těchto zvířat 90 procent. Vedle pytláků ohrožují slony také lovci trofejí.

Každý turista nebo sběratel, který si koupil například koš na odpadky vyrobený ze sloní nohy, nebo jiný suvenýr, nepřímo zabil slona. V obchodu se slonovinou i rohovinou se pohybují mafije. Například v Čadu se odhaduje, že za pár let sloni vymizí.

Masakr slonů

Na nutnost větší ochrany slonů už několik let upozorňuje i mladý cestovatel a třinecký rodák Arthur Sniegon. Absolvoval na horském kole a kajaku 8.000 km dlouhou expedici přes sedm zemí střední Afriky, mapoval sloní stáda, černý trh se slonovinou a pytlačení v národních parcích. O své cestě vypráví v dokomentu nazvaném „Zde jsou sloni".

Zkušenosti, které zažil, ho inspirovaly k založení projektu „Save-Elephants". Dokonce uvažuje o tom, že se v Africe usadí natrvalo. Věří, že dobrá a rozsáhlá kampaň omezí vymírání slonů.

Expedice Arthura Sniegona na kajaku a kole
autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio

Související