5 fíglů jak připravit nadýchané kynuté těsto podle Josefa Maršálka

Určitě i vy rádi pečete z kynutého těsta. Ať už to jsou koblihy, koláče, buchty nebo briošky. Základem chutného pečiva je dobře vykynuté těsto. Počítejme tedy, že jste zvolili správný osvědčený recept a teď k tomu přidáme několik rad, aby vám vzniklo krásné a nadýchané těsto.

1. Buďte jemní

Když zpracováváte a ukládáte těsto do mísy, kde bude kynout, buďte na něj jemní. A lépe je ho uložit do válcové než kulové mísy, abyste viděli, jak bude růst.

2. Nechte těsto pracovat v teple

Těsto pro kynutí potřebuje teplo v rozmezí 25–26 stupňů Celsia. Tím pádem nám v zimě kyne pomaleji než v létě. Někdy to jsou i dvě hodiny.

3. Těsto nesmí oschnout

Aby zpracované těsto kynulo, musíme ho uložit na teplé místo. Bochánek těsta musí být přikrytý, nikdy nesmí okorat. Proto ho babičky přikrývaly utěrkou. My ho dnes raději rosíme třeba vodou z rozprašovače a přikrýváme například potravinářskou fólií.

4. Vyčkejte na správný objem

Vykynuté těsto poznáme, že nám minimálně zdvojnásobí objem oproti původní velikosti. Pokud se tak nestane, raději zadělejme nové těsto.

5. Opětovné zpracování

Pokud chceme extra nadýchané výrobky, můžeme těsto tzv. shodit, nebo-li znovu propracovat, a nechat ho opět přikryté kynout. Takto připravené těsto už kyne mnohem rychleji, protože droždí je nakrmené cukrem a má vyšší aktivitu.

Tak vzhůru za sladkými pochoutkami z kynutého těsta.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.